Η συγκινητική ιστορία ζωής του Γιάννη Φλωρινιώτη: Από το ορφανοτροφείο, στο Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι

Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Γιάννης Αποστολίδης. Ο Γιάννης Φλωρινιώτης είχε άλλα έξι αδέλφια, δύο από τα οποία πέθαναν σε πολύ μικρή ηλικία

Ο Γιάννης Φλωρινιώτης, ένας ακόμα τραγουδιστής που έγραψε τη δική του ιστορία έφυγε πρόσφατα  από κοντά μας. Γεννήθηκε στις Κάτω Κλεινές της Φλώρινας το 1947 (υπάρχουν και πηγές που αναφέρουν ως έτος γέννησής του το 1940, φαίνεται όμως ότι αυτό δεν ισχύει).

Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Γιάννης Αποστολίδης. Ο Γιάννης Φλωρινιώτης είχε άλλα έξι αδέλφια, δύο από τα οποία πέθαναν σε πολύ μικρή ηλικία. Έχασε τον πατέρα του σε ηλικία 6 ετών και η μητέρα του που δεν μπορούσε να συντηρήσει τα παιδιά της, τα έβαλε σε ορφανοτροφείο, ενώ ένα δόθηκε σε άλλη οικογένεια για υιοθεσία. Άρχισε να τραγουδάει σε ηλικία 13- 14 ετών στη Φλώρινα, γύρω στο 1961 – 62. Ερμήνευε κυρίως τα τραγούδια του πρόσφατα χαμένου Γιάννη Βογιατζή και λαϊκά της εποχής. Μετά τη Φλώρινα κατέβηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε ιδιαίτερα αγαπητός.

Ένας επιχειρηματίας της πόλης, στο μαγαζί του οποίου εργαζόταν ο 18χρονος τότε, Γιάννης Αποστολίδης, του «έδωσε» το επώνυμο Φλωρινιώτης, με το οποίο έγινε γνωστός. Στο συγκεκριμένο κέντρο, εμφανίζονταν τακτικά και μεγάλοι ρεμπέτες, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Γιάννης Παπαιωάννου, ο Πρόδρομος Τσαουσάκης, ο Γιώργος Λαύκας, δημιουργός μεταξύ των άλλων και του σπουδαίου τραγουδιού «Ποια αμαρτία έχω κάνει και πονώ» κ.ά. Παράλληλα, στο ίδιο κέντρο εμφανίζονταν και ανερχόμενα, τότε, ονόματα του λαϊκού τραγουδιού, όπως η μεγάλη Ρίτα Σακελλαρίου.

Μετά τη Θεσσαλονίκη βρέθηκε στον Καναδά, καθώς ένας ομογενής επιχειρηματίας τον είδε στη Θεσσαλονίκη και ενθουσιάστηκε. Ο Φλωρινιώτης ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στον Καναδά με την προοπτική να μείνει εκεί τρεις μήνες, όμως λόγω της μεγάλης του επιτυχίας έμεινε οχτώ! Μετά τον Καναδά βρέθηκε στο Σικάγο όπου πραγματικά ο κόσμος τον λάτρεψε. Στην Αμερική άρχισε να ντύνεται με φανταχτερά ρούχα.

Η επιστροφή από την Αμερική και η συνάντηση με τον Κώστα Ψυχογιό

Όταν επέστρεψε από την Αμερική ήρθε στον Αθήνα, όπου η παλιά του φίλη Ρίτα Σακελλαρίου, που είχε ήδη γνωρίσει μεγάλη επιτυχία με το «Ιστορία μου αμαρτία μου», τον πήρε να δουλέψουν μαζί, γύρω στο 1973. Ακολούθησαν για τρία χρόνια οι εμφανίσεις του Γιάννη Φλωρινιώτη σε ένα από τα «σκυλάδικα» της εποχής, το οποίο όμως ο ίδιος κατάφερε να μεταμορφώσει σε οικογενειακό κέντρο, καθώς στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονταν δημοφιλή ελαφρολαϊκά τραγούδια της εποχής και όχι… βαριά σκυλάδικα Σταθμός για την καριέρα του ήταν η γνωριμία του με τον μεγάλο συνθέτη και στιχουργό Κώστα Ψυχογιό (1934 – 2005) ,στον οποίο αφιερώσαμε ένα εκτενές άρθρο στο protothema,gr στις 20/06/2016. Η γνωριμία τους έγινε μέσω του κοινού τους φίλου Κώστα Καφάση.

Ο Ψυχογιός πήγαινε τακτικά στο κέντρο που τραγουδούσε ο Φλωρινιώτης για να τον ακούει. Γύρω στο 1977, ο Ψυχογιός «παρεξηγήθηκε και τα έσπασε με τον Καφάση», όπως είχε πει ο ίδιος ο Φλωρινιώτης και του εμπιστεύθηκε τα τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε δίσκο και κασέτα (1978) , με τίτλο «Τώρα θέλω τώρα». Τα τραγούδια του άλμπουμ γνώρισαν τεράστια επιτυχία(το ομότιτλο τραγούδι και τα «Απρόσκλητη Κυρία», «Τιμή Ευκαιρίας», «Σαν τσιγάρο να καώ», ξεχώρισαν ιδιαίτερα), όμως ο Γιάννης Φλωρινιώτης ήθελε να ερμηνεύσει και κάποια χορευτικά, που να ταιριάζουν στο στιλ που ο ίδιος είχε καθιερώσει. Ο Κώστας Ψυχογιός συμφώνησε και στον επόμενο δίσκο του έγραψε, μαζί με τον Χρήστο Εμμανουήλ, και… ξεσηκωτικά τραγούδια. Η «Γιορτή Αγάπης», διασκευή του «Sandstorm»(«Αμμοθύελα») των La Bioda, αλλά κυρίως το «Πειράζει που είμαι φίρμα;» το οποίο σήμερα το γνωρίζουν ακόμα και πολλά μικρά παιδιά, έκαναν πάταγο και εκτόξευσαν την καριέρα του Φλωρινιώτη.

Εκτός από τα παραπάνω ξεχώρισαν και τα «Ήχος και Φως», «Τάκα Τάκα»,«Τσιγγανάκι», «Ο γιος της μάγισσας» κ.ά. Τα τραγούδια αυτά ακούγονταν παντού και ο Γιάννης Φλωρινιώτης μεταξύ 1977- 1981 ήταν πρώτο όνομα στη νυχτερινή Αθήνα. Εκτός από τον απλό κόσμο, τα κέντρα στα οποία εμφανιζόταν κατακλύζονταν και από πολιτικούς όπως η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη και καλλιτέχνες (Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη, Μίμη Ντενίση κ.ά.). Τότε ήρθε και η γνωριμία του με τον μεγάλο Μάνο Χατζιδάκι και η περίφημη εκπομπή στο «Τρίτο Πρόγραμμα»

Ο Γιάννης Φλωρινιώτης και οι κινηματογραφικές ταινίες

Εκτός από τραγουδιστής όμως, ο Γιάννης Φλωρινιώτης ήταν και ηθοποιός. Πρωταγωνίστησε στην ταινία του Νίκου Αβραμέα «Τώρα θέλω τώρα» (1980) μαζί με τους Βασίλη Τσιβιλίκα, Νίκο Παπαναστασίου, Γιούλη Σταμουλάκη, Σπεράντζα Βρανά, Καίτη Λαμπροπούλου, Σπύρο Κωνσταντόπουλο, Δημήτρη Πιατά κ.ά. Η ταινία έκοψε 29.531 εισιτήρια.

Ο Φλωρινιώτης πρωταγωνίστησε την ίδια χρόνια και στην ταινία «Και ξανά προς τη δόξα τραβά», του Γιώργου Σταμπουλόπουλου, μαζί με τους Βέρα Κρούσκα, Κώστα Αρζόγλου, Μιμή Ντενίση, Δημήτρη Πιατά, Κώστα Τσάκωνα, Τίμο Περλέγκα κ.α. Η ταινία έκοψε 37.445, ωστόσο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Ακολούθως ο Φλωρινιώτης συμμετείχε σε βιντεοκασέτες με ποντιακές ιστορίες, όπως «Η Αδελφή μου η Τρελοπόντια».

Η δισκογραφική καριέρα του Γιάννη Φλωρινιώτη

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο Γιάννης Φλωρινιώτης κυκλοφόρησε δίσκους 45 στροφών στη Θεσσαλονίκη και το 1969 τον πρώτο μεγάλο του δίσκο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αμερική, με τίτλο «John Floriniotis, Moustaka», από την Olympic Flame Records.Το 1970 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το άλμπουμ «Άστε Ήσυχο το Γιάννη» από την εταιρεία Καρυάτις. Το 1978, εκτός από το «Τώρα θέλω τώρα», κυκλοφόρησε και το άλμπουμ «Θα ‘μαι κοντά σου», που δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία.

Μετά τη «Γιορτή Αγάπης», ακολούθησε το άλμπουμ «Αυτός Είμαι» με τραγούδια σε μουσική Σωτήρη Σακελλαρίου και στίχους του ίδιου του Φλωρινιώτη, το 1980 το L.P. «Ό,τι έγινε έγινε» με τραγούδια σε μουσική Αλέκου Χρυσοβέργη («Είσαι ο πρώτος μεγάλε, «Φτου σου παιδί μου», «Από καψούρα θα πεθάνεις κ.ά.) και το 1982 το «Και πάλι μαζί», στο οποίο υπάρχει, ανάμεσα στα άλλα, και το εξαιρετικό τραγούδι «Γύρνα και δες τους χωρισμένους».

Ακολούθησαν αρκετοί δίσκοι με ποντιακά τραγούδια. Πάντως σταδιακά το άστρο του Φλωρινιώτη είχε αρχίσει να ξεθωριάζει. Λαθεμένες επιλογές, αδυναμία να διαχειριστεί την τεράστια επιτυχία, εμφάνιση νέων τραγουδιστών, άλλες εποχές, «πόλεμος» από τις δισκογραφικές εταιρείες, όπως έλεγε ο ίδιος, είναι κάποιες από τις αιτίες αυτής της «πτώσης». Ο Γιάννης Φλωρινιώτης βοηθήθηκε στο ξεκίνημά του αλλά και βοήθησε με τη σειρά του, όταν έγινε διάσημος, νέους καλλιτέχνες, όπως την Καίτη Γαρμπή και την αδελφή της Λιάνα, τον Βασίλη Λέκκα, την Ελένη Νταράλα, αδελφή του Γιώργου Νταλάρα κ.ά. Παντρεύτηκε μια φορά, το 1974 και απέκτησαν με τη σύζυγό του δύο παιδιά: τον Νίκο και την Άννα. Ένας από τους αδελφούς του είναι και ο τραγουδιστής Αντώνης Λορέντζος, που γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

«Ο τραγουδιστής και το κορίτσι του μπαρ» ή «Το κορίτσι του μπαρ»: μια βιντεοταινία… όλα τα λεφτά

Κλείνουμε αυτό το ξεχωριστό, πιστεύουμε, αφιέρωμα στον Γιάννη Φλωρινιώτη με τη βιντεοταινία «Το κορίτσι του μπαρ» ή «Ο τραγουδιστής και το κορίτσι του μπαρ» του 1989, σε σενάριο Γιάννη Φλωρινιώτη και σκηνοθεσία Βασίλη Παπαδόπουλου.

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Φλωρινιώτης, Νατάσα Κυρμελίδου, Ζαφείρης Μελάς (!), ενώ εκτός από τον Γιάννη Φλωρινιώτη τραγουδούν η Ρένα Βιολάντη και ο Βασίλης Καρράς! Σύμφωνα με την υπόθεση της ταινίας, ο Γιάννης (Γ. Φλωρινιώτης) , ένας πετυχημένος τραγουδιστής, ερωτεύεται τη Γιούλη (Ν. Κυρμελίδου) που δουλεύει ως μπαργούμαν. Το ζευγάρι ετοιμάζεται να παντρευτεί, όταν εμφανίζεται ο Κυριάκος ή «Τσάκος» (Ζ. Μελάς) , ο πρώην της Γιούλης, ο οποίος μόλις αποφυλακίστηκε και αποκαλύπτει στη μητέρα του Γιάννη το αμαρτωλό παρελθόν της… Παραθέτουμε τους στίχους από το ομότιτλο τραγούδι (Γ. Φλωρινιώτης – Ρ. Βιολάντη).

-Ένα ουίσκι με λίγο πάγο και Coca Cola
–Μάλιστα κύριε τι θέλετε άλλο έχουμε από όλα
– Εσύ, εσύ τι πίνεις να σε κεράσω ξέρω πως θέλεις
–Είμαι του μπαρ και είναι δουλειά μου αφού το ξέρεις
Μικρή κοπέλα μου απ’ τη ζωή σου κάτι για πες μου
Γιατί τη μέρα έκανες νύχτα σ’ αρέσει πες μου
Ποιο το παράπονο απ’ τη ζωή σου κι απ’ τους δικούς σου
Μήπως πληγώθηκες από τους φίλους σου ή τους εχθρούς σου;
Όλη την νύχτα τα ίδια ακούω να με ρωτάνε
Όλοι με θέλουν με αγαπούν και με πονάνε
Μα σαν χαράξει η μέρα όλους τους χάνω
Στραβοκοιτάζουν με λεν μπαρόβια και δεν τους κάνω
Μα όταν στο μπαρ όλοι γυρεύουν κάποια ευκαιρία
Τους το φωνάζω είμαι του μπαρ μα είμαι κυρία
Μικρό λουλούδι που δεν επρόφτασες για να ανθίσεις
Γιατί στα μπαρ τα όμορφα νιάτα σου θέλεις να ζήσεις
Πες μου τι θέλεις και ό,τι ζητήσεις θα σου το δώσω
Θέλω απ’ τη νύχτα και το ξενύχτι να γλιτώσω
Την πρότασή σου και την συμπόνια σου αυτή την σέβομαι
Όμως λυπάμαι εγώ κανέναν δεν εμπιστεύομαι
Γι’ αυτό σταμάτα και εξηγήσεις μην μου ζητήσεις
Ξέρω μπαρόβια πως ήμουν κάποτε, θα μου χτυπήσεις
Κι εσύ όπως όλοι ξέρω πως ψάχνετε μια ευκαιρία
Μα το φωνάζω ήμουν και θα με πάντα κυρία
–Άλλο ένα ουίσκι με λίγο πάγο και Coca Cola
– Μάλιστα κύριε εδώ στο μπαρ έχουμε από όλα
– Εσένα θέλω άσε τα μπαρ κι έλα μαζί μου
–Άσε με κύριε και μην μπερδεύεσαι με την ζωή μου
Ευχαριστούμε θερμά τον καλό φίλο Βασίλη Π. για την πολύτιμη βοήθειά του.

protothema.gr