Η πολυτάραχη ζωή του Σινάτρα – Η φιλία με μαφιόζους και ο μύθος για το «New York, New York»

Τριάντα ολόκληρα χρόνια ο Φρανκ Σινάτρα διατηρεί φιλικούς δεσμούς με τους αρχηγούς της Μαφία

25 χρόνια και κάτι μέρες, έχουν περάσει από τον θάνατο του Φρανκ Σινάτρα (14 Μαΐου 1998), του σπουδαιότερου αμερικανού τραγουδιστή του 20ού αιώνα, όμως η πολυτάραχη ζωή του συνεχίζει να απασχολεί. Ο Σινάτρα άφησε πίσω του μια πλούσια κληρονομιά, στην οποία περιλαμβάνονται 1.300 τραγούδια αλλά και συμμετοχές σε περισσότερες από 50 ταινίες. Για πολλά χρόνια ήταν ο ηγεμόνας του Χόλιγουντ, του Λας Βέγκας και της αμερικανικής βιομηχανίας του θεάματος.

Λέγεται μάλιστα ότι ήταν ο καλλιτέχνης που η Μαφία τον είχε λατρέψει. Καθώς τα χρόνια περνούσαν και το άστρο του Σινάτρα γινόταν όλο και πιο λαμπερό, όλο και περισσότερες πληροφορίες έβγαιναν στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τις σχέσεις του με το οργανωμένο έγκλημα των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν προσπάθησε να το κρύψει. Σύμφωνα με έρευνα του συγγραφέα και δημοσιογράφου – ερευνητή των New York Times, Νίκολας Γκειτζ, που δημοσίευσε τον Δεκέμβριο του 1971, το περιοδικό «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ»:

«Τριάντα ολόκληρα χρόνια ο Φρανκ Σινάτρα διατηρεί φιλικούς δεσμούς με τους αρχηγούς της Μαφίας. Έμεινε φίλος τους ακόμη και όταν αυτοί κηλίδωσαν την υπόληψή του, έβλαψαν τα επαγγελματικά του συμφέροντα και έγιναν αιτία να χάσει τη φιλία του αειμνήστου προέδρου Τζων Κένεντι.

»Δεν είναι ασυνήθιστες, ούτε περίεργες οι δοσοληψίες των τραγουδιστών με τους γκάγκστερς, εφόσον οι τελευταίοι συμμετέχουν συχνά στα κέρδη των νυκτερινών κέντρων διασκεδάσεως. Κανείς όμως άλλος δεν δημιούργησε μόνιμες φιλίες μαζί τους όπως ο Σινάτρα.

»Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως σύχναζε πάντα στα σπίτι των ‘μαφιόζων’, τους συνιστούσε γυναίκες και ανεχόταν να χρησιμοποιούν το όνομά του για να επιτυγχάνουν διάφορα ωφελήματα εκ μέρους των κρατικών αρχών».

Σύμφωνα με ένα «μύθο» κάποια στιγμή ο Φρανκ Σινάτρα βρέθηκε στο στόχαστρο της μαφίας στη Νέα Υόρκη, μέλη της οποίας είχαν υπογράψει συμβόλαιο θανάτου με στόχο τον τραγουδιστή. Όταν όμως το μεγάλο αφεντικό της μαφίας που δρούσε στην αμερικανική μητρόπολη, έμαθε για αυτό το «συμβόλαιο θανάτου», έγινε έξω φρενών και προειδοποίησε πως όποιος πειράξει τον Σινάτρα θα έχει να κάνει μαζί του.

Μετά από λίγο καιρό, ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του αρχιμαφιόζου, ρώτησε το «αφεντικό» τον λόγο για τον οποίο έβαλε βέτο στην εκτέλεση του Σινάτρα. Σύμφωνα με τον «μύθο», εκείνος απάντησε: «αν τον σκοτώναμε, βλάκα, ποιος θα μπορούσε να τραγουδήσει όπως αυτός το »New York, New York»»!

Στόχος του FBI

Σε όλη τη ζωή του, ο Σινάτρα αποτέλεσε και στόχο του FBI.  Αμέσως μετά τον Πόλεμο, το FBI ενδιαφέρθηκε για τις σχέσεις του τραγουδιστή με τη Μαφία. Μάλιστα συντάχθηκε έκθεση 19 σελίδων βασισμένη σε ηχογραφημένες συνομιλίες μελών της μαφίας καθώς και σε στοιχεία πληροφοριοδοτών.

«Η έκθεση γράφει ότι ο Σινάτρα βρισκόταν σε επαφή με καμμιά δεκαριά από τους γνωστότερους αρχηγούς της Μαφίας κατά τα έτη 1958 – 1964. Δίνει λεπτομερή στοιχεία για τα τηλεφωνήματα που έκαναν αυτοί στο σπίτι του ηθοποιού, χρησιμοποιώντας τον «απόρρητο» αριθμό τηλεφώνου του, που δεν τον περιείχε ο τηλεφωνικός κατάλογος».

Σύμφωνα με το history.com, η υπηρεσία τον παρακολουθούσε για περίπου 40 χρόνια ενώ ο φάκελός του μετρά χιλιάδες σελίδες σχετικά με τις κινήσεις του, τις δηλώσεις και τις επαφές του.

Τα αρχεία που δημοσιοποιήθηκαν μετά τον θάνατό του, το 1998, κατέγραφαν στοιχεία από την πολύχρονη καριέρα του που καταμαρτυρούν ότι έζησε μία ζωή με τον δικό του «τρόπο».

Εικόνα από history.com

Οι «σκοτεινές» σχέσεις, του Σινάτρα, καταγράφονται και στο βιβλίο της κόρης του, Τίνα, που κυκλοφόρησε το 2000. Η Τίνα αποκάλυψε τις διασυνδέσεις του πατέρα της με τη μαφία και τον ρόλο του στην πολιτική διαδρομή του Τζον Κένεντι προς τον Λευκό Οίκο. Αποκαλύπτεται δε ότι ο Σινάτρα, εκτός από τη μαφία, είχε συνεργασία και με τη CIA.

in.gr