Οι ιδιοκτησίες που προσδιορίζονται σε άλλα έγγραφα που διέρρευσαν ως επιλέξιμες για χρήση των κεφαλαίων περιλαμβάνουν αρχοντικά, ενοικιάσεις διακοπών, αγροτικές εξοχικές κατοικίες, αγροτικά κτίρια, πρώην βενζινάδικο και αχυρώνες.
Οι αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν νέες στέγες, διπλά τζάμια, εγκαταστάσεις λεβήτων και αντικαταστάσεις θυρών και στεγών. Ένα έγγραφο αναφέρεται στην ανακαίνιση μιας παλιάς αγροικίας στο Γιορκσάιρ, βοηθώντας τη να μετατραπεί σε μια πολυτελή κατοικία. Μια άλλη αναβάθμιση βοηθά στη μετατροπή ενός αγροκτήματος σε εμπορικά γραφεία.
Τρεις πηγές εξοικειωμένες με τις δαπάνες του δουκάτου επιβεβαίωσαν ότι το κτήμα χρησιμοποιούσε έσοδα που συγκεντρώνονταν από νεκρούς πολίτες για να ανακαινίσει το χαρτοφυλάκιο κερδοφόρων ακινήτων του, κάνοντας σημαντικές οικονομίες για το κτήμα. Κάποιος είπε ότι οι μυημένοι του δουκάτου θεώρησαν τις αυθόρμητες δαπάνες, οι οποίες μέχρι τώρα δεν είχαν αποκαλυφθεί δημόσια, σαν «δωρεάν χρήμα» και ένα «καμένο ταμείο».
Η εκτροπή των κεφαλαίων με αυτό τον τρόπο έχει αποδειχθεί οικονομική ευεργεσία για την περιουσία του βασιλιά. Η πρακτική βοηθά να γίνουν πιο κερδοφόρα τα ενοικιαζόμενα ακίνητα, κάτι που ωφελεί έμμεσα τον βασιλιά, ο οποίος λαμβάνει δεκάδες εκατομμύρια κέρδη δουκάτου κάθε χρόνο – εισόδημα που τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ λένε ότι είναι «ιδιωτικά». Νωρίτερα φέτος, στην πρώτη του ετήσια πληρωμή από τότε που κληρονόμησε την περιουσία από τη μητέρα του, ο Κάρολος έλαβε 26 εκατομμύρια λίρες από το Δουκάτο του Λάνκαστερ.
Bona vacantia στην πράξη
Στο μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας και της Ουαλίας, τα περιουσιακά στοιχεία των ανθρώπων που πεθαίνουν χωρίς να συντάξουν διαθήκη και δεν έχουν ταυτοποιήσιμους συγγενείς μεταφέρονται στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο στη συνέχεια τα ξοδεύει σε δημόσιες υπηρεσίες. Το σύστημα είναι γνωστό με τη λατινική ονομασία bona vacantia , που σημαίνει «κενά αγαθά» ή περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν ιδιοκτήτη.
Ωστόσο, σύμφωνα με ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στη μεσαιωνική περίοδο, δύο κληρονομικά κτήματα, ή δουκάτα, που ανήκουν στη βασιλική οικογένεια μπορούν να συλλέγουν bon vacantia από άτομα που πεθαίνουν σε δύο περιοχές της Αγγλίας. Συγκεντρώνουν επίσης περιουσιακά στοιχεία που έχουν απομείνει που ανήκουν σε εταιρείες στο σημείο που διαλύονται.
Το ένα είναι το Δουκάτο της Κορνουάλης, το οποίο αποφέρει κέρδη για όποιον είναι ο διάδοχος του θρόνου. Ο Κάρολος συνήθιζε να διαχειρίζεται στενά το δουκάτο, αλλά πέρυσι πέρασε στον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ.
Το άλλο είναι το Δουκάτο του Λάνκαστερ, που κληρονόμησε ο Κάρολος από τη μητέρα του, Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, όταν πέθανε πέρυσι. Και τα δύο δουκάτα είναι επαγγελματικά διοικούμενες αυτοκρατορίες ακινήτων που διαχειρίζονται εκτάσεις γεωργικών εκτάσεων, ξενοδοχεία, κάστρα, γραφεία, αποθήκες, καταστήματα και αστικά ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τα κορυφαία πολυτελή ακίνητα του Λονδίνου.
Κανένα από τα δύο δουκάτα δεν πληρώνει φόρο εταιρειών ή φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, δίνοντάς τους ένα σημαντικό εμπορικό πλεονέκτημα. Έχουν γίνει τεράστιες “αγελάδες μετρητών” για τα βασιλικά μέλη, δημιουργώντας κέρδη που ισοδυναμούν με περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια λίρες τα τελευταία 60 χρόνια.