Αντζελίνα Ζολί: Συντετριμμένη για την τραγωδία στην Πύλο- Το συγκινητικό μήνυμά της
«Αρρώστησα από τα νέα. Κανείς δεν ρισκάρει τη ζωή του με αυτόν τον τρόπο, εκτός αν δεν έχει επιλογές»Το ναυάγιο στην Πύλο με τους 78 νεκρούς και τους εκατοντάδες αγνοούμενους μετανάστες έχει συγκλονίσει τη διεθνή κοινότητα.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει με τις φωτογραφίες του αλιευτικού, που παρέσυρε στο θάνατο τόσες ψυχές, ενώ αμέτρητα είναι και τα μηνύματα μέσω των οποίων οι χρήστες εκφράζουν τη θλίψη και τη συμπαράστασή τους.
Η Αντζελίνα Τζολί προχώρησε και αυτή σε μία σειρά από αναρτήσεις, δηλώνοντας πως θρηνεί για τον τόσο άδικο χαμό αυτών των ανθρώπων.
Επίσης, η διάσημη ηθοποιός μοιράστηκε με τους followers της μια ιστορία που αναδεικνύει τους λόγους για τους οποίους ανεβαίνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε τέτοια σκάφη και έριξε τα βέλη της προς τις χώρες της Δύσης για τις πολιτικές που ακολουθούν.
Η ίδια άλλωστε είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη με το προσφυγικό. Για 21 χρόνια κατείχε τον ρόλο της ειδικής απεσταλμένης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), πραγματοποιώντας περισσότερες από 60 αποστολές.
Η σπαρακτική ανάρτησή της
«Αρρώστησα από τα νέα. Κανείς δεν ρισκάρει τη ζωή του με αυτόν τον τρόπο, εκτός αν δεν έχει επιλογές. Γνώριζα έναν άντρα που έχασε τη γυναίκα του και την κόρη του αφού έμεινε κοντά στο σώμα τους για ώρες προσπαθώντας να τις κρατήσει στη ζωή. Αναρωτήθηκα γιατί θα ανέβαιναν σε ένα τόσο γεμάτο σκάφος αν φαινόταν επικίνδυνο. Και γιατί να ρισκάρουν εξαρχής; Ανέφερε πως έμεινε για χρόνια σε εμπόλεμη ζώνη εργαζόμενος ως γιατρός.
Έπειτα αποφάσισε να πάρει την οικογένεια σε μια χώρα στα σύνορα, όπου βίωσαν διακρίσεις. Δεν μπορούσαν να δουλέψουν, η κόρη τους δεν μπορούσε να πάει σχολείο. Παρενοχλούσαν την γυναίκα του, που παρακαλούσε τον άντρα της να κανονίσει την μεταφορά της οικογένειας με πλοίο. Δούλεψαν για να μαζέψουν λεφτά και να αγοράσουν εισιτήρια. Ανέβηκαν σε ένα μικρό σκάφος.
Έπειτα ανέβηκαν σε ένα μεγαλύτερο, γεμάτο με ανθρώπους, όπου τους ζητήθηκε να φύγουν. Ο διακινητής αρνήθηκε να τους πάει πίσω στη στεριά.Έπειτα, ένα άλλο πλοίο τους εμβόλισε και το σκάφος άρχισε να βουλιάζει. Ο άντρας κρατούσε για ώρες την γυναίκα και την κόρη του. Δίχως να μπορεί να τις κρατήσει στην επιφάνεια τις έχασε. Αφιέρωσε την ζωή του για να βοηθάει τους άλλους ως γιατρός. Δεν είναι κακός άνθρωπος ή κακός πατέρας. Δεν είχε επιλογές.
Ένας από τους μύθους είναι ότι (σσ. μπαίνουν σε αυτά τα σκάφη) με την επιθυμία για μια καλύτερη ζωή. Αυτός ο μύθος υποβαθμίζει τις φρικαλεότητες που ζουν αυτοί οι άνθρωποι. Πρέπει να εστιάσουμε στους λόγους που μετανάστες και άλλοι άνθρωποι δεν μπορούν να παραμείνουν στις εστίες τους.
Όταν δεν υποστηρίζουμε τους νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όταν, εμείς η Δύση, επεμβαίνουμε με τρόπους που διαταράσσουν την ζωή τους και βγάζουν κέρδος από τους πόρους τους, όταν τρεφόμαστε από την φτώχεια τους αγοράζοντας την γη τους… όλα αυτά είναι κομμάτια της τραγωδίας και της αδικίας που οδηγεί αυτούς τους ανθρώπους να ρισκάρουν την ζωή τους».
21 χρόνια δίπλα στους πρόσφυγες
Η Αντζελίνα Τζολί το 2001 διορίστηκε πρέσβειρα καλής θελήσεως του Γραφείου του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Έκτοτε είναι δίπλα στον Οργανισμό αλλά και στους αδύναμους όλου του κόσμου, αν και τον Δεκέμβριο του 2022 εγκατέλειψε τον ρόλο της ειδικής απεσταλμένης της Ύπατης Αρμοστείας (UNHCR) προκειμένου «να εργαστεί διαφορετικά» και για ανθρωπιστικά θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.
Κατά τη διάρκεια των 21 χρόνων υπήρξε ακούραστη υπέρμαχος των κατατρεγμένων και έκανε περισσότερες από 60 επισκέψεις σε όλο τον κόσμο για να συναντήσει ανθρώπους, των οποίων η ζωή ξεριζώθηκε μετά από πολεμικές συρράξεις.
Μεταξύ άλλων, έχει επισκεφθεί την Καμπότζη, τη Σιέρα Λεόνε, την Τανζανία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Σουδάν, την Υεμένη και την Ουκρανία.
Τον Σεπτέμβριο η οσκαρική ηθοποιός βρέθηκε στο πολύπαθο Πακιστάν, το οποίο επλήγη με καταστροφικές πλημμύρες, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 1500 ανθρώπους. Νωρίτερα, είχε ταξιδέψει στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στη Λβιβ.
Εκεί επισκέφθηκε παιδιά σε νοσοκομείο και αργότερα μίλησε σε πρόσφυγες στον σιδηροδρομικό σταθμό, από τον οποίο έχουν περάσει 1,5 εκατομμύριο Ουκρανοί για να σωθούν. Μάλιστα, όταν σήμανε συναγερμός αεροπορικής επιδρομής, η δεσποινίς Τζολί έδειξε να μην ανησυχεί πριν απομακρυνθεί.
in.gr
Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.