Αίας Μανθόπουλος: «Ορφανός» έμεινε ο πύργος Casa cu Farfurii του ηθοποιού στη Ρουμανία

Ηταν το μεγάλο αγκάθι στο διαζύγιο με την τέως σύζυγό του ηθοποιό Στέλλα Τσιάτσιου, με την ιδιοκτησία να περνά τελικά στα χέρια του - Αποτελεί εθνικό ιστορικό μνημείο της πόλης Σινάια

Μπορεί ο θάνατος του Αίαντα Μανθόπουλου να βύθισε στο πένθος τα τρία του παιδιά και τους καλλιτεχνικούς του φίλους, ωστόσο “ορφανός” έμεινε με το φευγιό του ηθοποιού και ο ιστορικός πύργος στη Ρουμανία, γνωστός ως “Casa Cu Farfurii” (Σπίτι με τα πιάτα).

Ο πύργος αποτέλεσε το αγκάθι στο διαζύγιο του Μανθόπουλου με την ηθοποιό Στέλλα Τσιάτσιου, μητέρα των δυο από τα τρία του παιδιά,  καθώς στα δικαστήρια που ακολούθησαν μετά τον χωρισμό τους τον διεκδικούσαν και οι δύο.

Όπως όμως είχε αναφέρει ο Αίας Μανθόπουλος σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις τον Ιούλιο του 2022 στην εκπομπή της Ελένη Τσολάκη “Open weekend”, το θέμα είχε διευθετηθεί και  η ιδιοκτησία του πύργου είχε περάσει κατά 100% σε αυτόν.

Ο πύργος αγοράστηκε από το ζευγάρι τον Φεβρουάριο του 2005 με χρήματα και των δύο, ενώ το τίμημα συμπληρώθηκε και από ένα ποσό που εκείνη τη χρονιά ο ηθοποιός είχε δανειστεί από ελληνική τράπεζα.  Ωστόσο όταν ολοκληρώθηκε η αναπαλαίωση του, αντί να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό, έμεινε κλειστός για πέντε χρόνια μέχρι το 2010, καθώς το ζευγάρι βρισκόταν σε διάσταση.

Πρέπει να πούμε πως η ανακαίνιση του «Casa courfafouri» των 600 τ.μ. γινόταν με αργούς ρυθμούς, καθώς την εποπτεία των εργασιών σε χρώματα, ξυλόγλυπτα και δάπεδα είχαν και οι ρουμανικές Αρχές, αφού το κτίριο αποτελεί εθνικό μνημείο στον δήμο της Σινάια την περιοχή που αποτελεί πόλο έλξης για την υψηλή κοινωνία της Ρουμανίας, αλλά και για χιλιάδες τουρίστες που συρρέουν κυρίως τους χειμερινούς μήνες, λόγω του περίφημου χιονοδρομικού του κέντρου. Εκεί βρίσκεται και το φημισμένο θερινό παλάτι του βασιλιά Κάρολου Α’ (1870), το διάσημο «Peles», αλλά και το Μοναστήρι του Κατακουζηνού.

Το «Σπίτι με τα πιάτα» είναι πασίγνωστο στην πόλη Σινάια λόγω της  διακόσμησης με πορσελάνινα στρογγυλά πιατάκια στην εξωτερική πλευρά και κάτω από τα μεγάλα παράθυρα. Το τουριστικό κατάλυμα αποτελείται από πέντε σουίτες που διακρίνονται για την κομψότητά τους, ενώ παράλληλα διατηρούν αναλλοίωτο τον  χαρακτήρα του πύργου.

Τα δωμάτια που φέρουν ονόματα από πολύτιμους λίθους, έχουν διαφορετικά χρώματα το καθένα, μπάνια με τζακούζι και έξτρα ανέσεις. Μπήκαν μάρμαρα στα τραπεζάκια, αγοράστηκαν σιδερένια κρεβάτια με πουπουλένια στρώματα, ήρθαν έπιπλα από όλη την Ευρώπη, πορσελάνινα σερβίτσια, υπέροχοι πίνακες για τους τοίχους, ξυλόγλυπτες κορνίζες, ενώ με μοκέτα στο χρώμα του ξύλου ντύθηκε όλος ο πύργος καθώς το παρκέ είχε καταστραφεί από την εγκατάλειψη χρόνων και δεν ήταν εφικτό να αντικατασταθεί, όπως τους είχαν ενημερώσει οι αρχαιολογικές υπηρεσίες.

Η ιστορία του πύργου

Στα χρόνια της Μεγάλης Ρουμανίας, τα χρόνια μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων, ο Βασιλικός Οίκος της Ρουμανίας είχε να αντιμετωπίσει και αρκετά οικογενειακά προβλήματα εξαιτίας της σεξουαλικής ζωής του βασιλιά Καρόλου Β’ με τις αμέτρητες ερωμένες. Ο ίδιος μάλιστα το 1925 απαρνήθηκε τον θρόνο (για τρίτη φορά) και έφυγε με την Έλενα Λουπέσκου. Το 1927, ο νέος βασιλιάς Φερδινάνδος πέθανε με αποτέλεσμα ο Κάρολος Β’ να επιστρέψει  για να ανέβει ξανά στον θρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, τα έτη 1928-1930 χτίστηκε το «Σπίτι με τα πιάτα», που πήρε το όνομά της από τις πορσελάνες που διακοσμούσαν την πρόσοψη του σπιτιού. Το σπίτι σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον Duiliu Marcu, έναν από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες της Ρουμανίας, ο οποίος ήταν επίσης επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ρουμάνων Αρχιτεκτόνων και ο οποίος , μεταξύ άλλων, σχεδίασε το Victoria Palace και το κτίριο της Στρατιωτικής Ακαδημίας.
Το «Σπίτι με τα πιάτα» ήταν, για αρκετά χρόνια, ο «μυστικός» τόπος συνάντησης του βασιλιά Κάρολου Β΄ και της ερωμένης του Έλενας Λουπέσκου. Το σπίτι χτίστηκε με ξεχωριστή ειδική είσοδο για τον βασιλιά ο οποίος μπορούσε να πάει ήσυχα να συναντήσει την ερωμένη του, μακριά από αδιάκριτα μάτια.

protothema.gr