Εικαστική Έκθεση και βραβεύσεις για την Εκεχειρία και το «Ευ Αγωνίζεσθαι» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020»
Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα η 23η Ιουνίου και η Συμπολιτεία Ολυμπίας αφιέρωσε τις εκδηλώσεις της, την εικαστική έκθεση και τις βραβεύσεις, στο «Ευ Αγωνίζεσθαι». Στην έναρξη της εικαστικής έκθεσης σε μία λαμπρή τελετή στο Φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου τιμήθηκαν ο πρόεδρος της ΔΟΑ κ. Ισίδωρος Κούβελος για την προαγωγή της Ολυμπιακής Παιδείας στην Ελλάδα και την […]Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα η 23η Ιουνίου και η Συμπολιτεία Ολυμπίας αφιέρωσε τις εκδηλώσεις της, την εικαστική έκθεση και τις βραβεύσεις, στο «Ευ Αγωνίζεσθαι».
Στην έναρξη της εικαστικής έκθεσης σε μία λαμπρή τελετή στο Φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου τιμήθηκαν ο πρόεδρος της ΔΟΑ κ. Ισίδωρος Κούβελος για την προαγωγή της Ολυμπιακής Παιδείας στην Ελλάδα και την προώθηση των ολυμπιακών αξιών στους νέους όλου του κόσμου, οι αντιπρόεδροι του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και η πρώην υπουργός κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά οι οποίοι έχουν εργασθεί για να κερδίσει έδαφος η ιδέα της Εκεχειρίας παγκοσμίως αλλά και οι Έλληνες ολυμπιονίκες Ιωάννης Μελισσανίδης, Βαλέριος Λεωνίδης και Σπύρος Γιαννιώτης, οι οποίοι τίμησαν την ελληνική σημαία και γέμισαν τον ελληνισμό με υπερηφάνεια έχοντας ταυτίσει το όνομά τους με το «Ευ Αγωνίζεσθαι».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ερμηνεία του Ολυμπιακού Ύμνου από την τραγουδοποιό και ηθοποιό κα Σαλίνα Γαβαλά.
Τους καλεσμένους χαιρέτισε η κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη, πρόεδρος Συμπολιτείας Ολυμπίας, η οποία, έκανε αναφορά στην ανανέωση των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, μίλησε για τα έργα και τις μέχρι τώρα δράσεις της Οργάνωσης και για τις επόμενες εκδηλώσεις της Συμπολιτείας Ολυμπίας στην Ηλεία και στην Αθήνα στο πλαίσιο του «Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020». Υπενθυμίζεται ότι ο Δρόμος της Εκεχειρίας, από την Αρχαία Ήλιδα στην Αρχαία Ολυμπία, θα γίνει στις 30 Αυγούστου. Κλείνοντας τον χαιρετισμό της τόνισε ότι «ίσως ήρθε πλέον ο καιρός γεφυρώνοντας το αρχαίο με το σύγχρονο, να επαναφέρουμε την αρμονία και το μέτρο ανάμεσα στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, να θυμίσουμε για ποιο λόγο ετελούντο οι Ολυμπιακοί Αγώνες επαναπροσδιορίζοντας ο κάθε ένας από όλους εμάς – αθλητές, προπονητές, διαιτητές, θεατές- τις πανανθρώπινες αξίες που κληρονομήσαμε και να πούμε το δικό μας τον «Ολυμπιακόν αγώνα σώσασθαι».».
Οι βραβεύσεις ξεκίνησαν με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρο Κούβελο, ο οποίος βραβεύτηκε για τη σκληρή δουλειά που κάνει επί πολλά έτη για να γίνει πραγματικότητα το όραμα της εφαρμογής της Ολυμπιακής Παιδείας στην Ελλάδα και την εκπαίδευση των νέων όλου του κόσμου στις Αξίες του Ολυμπισμού στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία. Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ Δρ. Ζακ Ρογκ, είχε χαρακτηρίσει το έργο του «Ολυμπιακό Ρεκόρ», διότι περιλάμβανε όλα όσα ορίζει η ΔΟΕ ως Ολυμπιακή εκπαίδευση. Ο Ισίδωρος Κούβελος οραματίστηκε την Αρχαία Ολυμπία ως παγκόσμιο κέντρο εκπαίδευσης και κατάφερε να εξασφαλίσει από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τη μεγαλύτερη χορηγία που δόθηκε έως σήμερα στη ΔΟΑ, περίπου 13εκ. δολάρια, για να ανακαινισθούν πλήρως οι εγκαταστάσεις της ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία.
Κατά την απονομή ο κ. Κούβελος δήλωσε μεταξύ άλλων: “Ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνετε, όμως πιστεύω ότι δεν κάνω τίποτα παραπάνω από το αυτονόητο και θα ήθελα να καλέσω την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να συμβάλει στην εφαρμογή της Ολυμπιακής Παιδείας στα σχολεία διότι είμαστε σχεδόν η μοναδική χώρα που δεν διδάσκονται οι αξίες του Ολυμπισμού στα σχολεία μας. Κάναμε πολλά όλα αυτά τα χρόνια και ελπίζω να συνεχιστεί αυτό το έργο. Παράλληλα πιστεύω ότι θα καταφέρουμε σύντομα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας να έχει η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα Ολυμπιακών Σπουδών”.
Τον πρόεδρο της ΔΟΑ βράβευσαν ο Δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος και η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη.
Ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος στο χαιρετισμό του τόνισε: «Συγχαρητήρια στη Συμπολιτεία Ολυμπίας για την άρτια οργάνωση μιας ακόμα εκδήλωσης που έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός στο πλαίσιο του Ολυμπιακού Κινήματος και που φέτος είναι αφιερωμένη στο «Ευ Αγωνίζεσθαι».
Σε αυτούς τους δύσκολους, για όλον τον πλανήτη, καιρούς, σε μια εποχή που η ανθρωπότητα δίνει ένα μεγάλο αγώνα απέναντι σε ένα δύσκολο αντίπαλο, θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα αισιοδοξία από τον ιερό τόπο της Ολυμπίας. Από την Ολυμπία που μετουσίωσε τον αγώνα σε ύψιστη αξία της ανθρώπινης ζωής, στέλνουμε ένα μήνυμα Νϊκης. Η ανθρωπότητα ενωμένη, με συλλογική προσπάθεια και πειθαρχία θα βγει νικήτρια από αυτόν τον Αγώνα».
Τη στήριξή του στις πρωτοβουλίες της Συμπολιτείας Ολυμπίας για το Μονοπάτι της Εκεχειρίας, εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας κ. Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη βράβευσή του.
Μεταξύ άλλων είπε: «Λίγο μετά την επιλογή της Αθήνας για τους αγώνες του 2004, θέλοντας να επανέλθει το ελληνικό πνεύμα του βασικού στόχου των αγώνων, δηλαδή, της Εκεχειρίας και της Ειρήνης, προσέγγισα τη ΔΟΕ με στόχο να δημιουργηθεί μια σταθερή δομή για την ιδέα αυτή.
Έτσι, στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας, ελήφθη η σχετική απόφαση για το Ίδρυμα και το Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Κέρδισε ξανά αυτή η αρχαία ελληνική ιδέα πάλι έδαφος.
Καθιερώθηκε ότι, κάθε πόλη που ζητά να οργανώσει Αγώνες, θα πρέπει στον φάκελο που καταθέτει να περιλαμβάνει σημαντικές ενέργειες γύρω από δράσεις για την Ολυμπιακή Εκεχειρία.
Με συγκίνηση θυμάμαι τη στιγμή που ο Νέλσον Μαντέλα υπέγραψε τη Διακήρυξη της Εκεχειρίας, όπως και τόσες άλλες σημαντικές προσωπικότητες από όλες τις ηπείρους. Ακόμα περισσότερο, όταν ηγέτες χωρών με αντιπαλότητες ή και συγκρούσεις, συνυπέγραφαν αυτήν τη Διακήρυξη. Όπως ο Γιάσερ Αραφάτ και ο Σιμόν Πέρες.
Για να αντιληφθούμε πόσο δρόμο έχουμε διανύσει, ας σταθούμε στην έκκληση που απηύθυνε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να γίνει η πανδημία ευκαιρία για τερματισμό των συγκρούσεων και την παγκόσμια εκεχειρία.
Ο μόνος πόλεμος που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί είπε, είναι ενάντια στον COVID-19.
Η έκκληση του βρήκε ανταπόκριση σε πάνω από 70 κράτη και οργανισμούς αλλά και στις αντιμαχόμενες πλευρές εμπόλεμων περιοχών.
Ως Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία της Συμπολιτείας Ολυμπίας αναφορικά με το Μονοπάτι της Εκεχειρίας.
Έχουμε σταθεί αρωγοί σε μία προσπάθεια, που δεν έχει τοπικά χαρακτηριστικά, παρότι επιχειρεί να αναδείξει μία περιοχή την οποία πιστεύεται ότι στα αρχαία χρόνια ακολουθούσαν οι συμμετέχοντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας πρώτα εναποθέσει τα όπλα τους.
Η προσπάθεια πάντως η δική σας, αυτή, για την οποία συγχαίρω όλους τους συντελεστές αλλά με ιδιαίτερη μνεία στη Σοφία Κοντογιάννη και την ομάδα της, απέκτησε διεθνή απήχηση από την πρώτη χρονιά.
Ευχαριστώ και πάλι, με την πεποίθηση ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας θα μπορέσουμε να πετύχουμε πολλά ακόμη, με ορίζοντα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021».
Την τιμητική πλακέτα στον πρώην πρωθυπουργό απένειμε το Συμβούλιο της Συμπολιτείας Ολυμπίας.
Η πρώην υπουργός, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Εκεχειρίας κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, κατά τη βράβευσή της για τη διαχρονική προσφορά της στον Ολυμπισμό και τον Αθλησιμό, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές στο χαιρετισμό της τόνισε ότι «οι ολυμπιακές αρχές και αξίες δεν είναι μόνο αθλητικές αλλά αρχές και αξίες πανανθρώπινες και διαχρονικές και ενώνουν τους ανθρώπους πέρα από τη φυλή, θρησκεία και χρώμα. Αρχές και αξίες που χρειάζεται η ανθρωπότητα για να πορευτεί στο μέλλον».
Όταν μιλάμε για το «ευ Αγωνίζεσθαι», το μυαλό κάθε αθλητή πηγαίνει στο πρόσωπο του Σπύρου Γιαννιώτη ο οποίος με τη στάση του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 μας δίδαξε τι θα πει υπευθυνότητα αλλά και σεβασμός στους κανόνες.
Πρόκειται για έναν σπουδαίο αθλητή με σημαντικά επιτεύγματα και πολλά μετάλλια. Στη μνήμη μας μένουν δύο γεγονότα. Η άρνησή του να διεκδικήσει με ένσταση το χρυσό, σεβόμενος τους κανόνες των αγώνων, καθώς παρέλειψε να ακουμπήσει όπως έπρεπε τον πήχυ τερματισμού που του στέρησε το χρυσό μετάλλιο. Αλλά και το συγκλονιστικό του συγγνώμη προς τον ελληνικό λαό στους Ολυμπιακούς του 2012, στο Λονδίνο, όταν πίστευε ότι μπορούσε να κατακτήσει μια καλύτερη θέση από την 4η.
Μετά τις βραβεύσεις που έκανε στην κυρία Φάνη Πάλλη Πετραλιά, αντιπρόεδρο του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και στον Ολυμπιονίκη Κολύμβησης Ανοικτής Θαλάσσης Σπύρο Γιαννιώτη, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε ότι αξίζει να στηριχθεί η προσπάθεια της Συμπολιτείας Ολυμπίας. Απευθυνόμενος στην κ. Πετραλιά την χαρακτήρισε «μεγάλη κυρία του πολιτισμού και του αθλητισμού, της οποίας η αξία αναγνωρίζεται διακομματικά», ενώ αποκάλεσε τον Σπύρο Γιαννιώτη «Χρυσό Έλληνα», και ορισμό του «ευ αγωνίζεθαι» και ευχήθηκε να του μοιάσουν όλα τα ελληνόπουλα.
Είπε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωρικάκος: «Ευχαριστώ που δώσατε τη δυνατότητα στο υπουργείο Εσωτερικών να θέσει υπό την αιγίδα του την προσπάθειά σας. Συγχαρητήρια για τη διαχρονική προσπάθειά σας. Κακά τα ψέματα, ο αγώνας που κάνετε είναι ένας αγώνας ενάντια στον ρεαλισμό γιατί όλα αυτά τα θαυμάσια ιδεολογικά και αξιακά σχήματα έρχονται στο μυαλό κάθε τέσσερα χρόνια, πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και να χρειάζεται να παρακαλάμε κάποιον για να μη βομβαρδίσει μια περιοχή, τουλάχιστον την περίοδο των Αγώνων. Έστω κι έτσι όμως είναι κάτι το σπουδαίο. Αξίζει να το υποστηρίζουμε, αξίζει να δίνουμε ιδέες και αξίες στους νέους ανθρώπους.
Κύριε Παπανδρέου χαίρομαι πάρα πολύ γι’ αυτά που είπατε προηγουμένως. Πιστεύω ότι οι Έλληνες στα δύσκολα βάλαμε τα δυνατά μας. Όλοι μαζί το καταφέραμε. Με τις έγκαιρες αποφάσεις, με την ενότητα, τη δημοκρατική πειθαρχία, το πείσμα και την αλληλεγγύη καταφέραμε πολλά και στο μέλλον ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα.
Είναι τιμή μου που μου δώσατε τη δυνατότητα να βραβεύσω τη μεγάλη κυρία του ελληνικού αθλητισμού και πολιτισμού, την Φάνη Πάλλη Πετραλιά. Είναι ένας άνθρωπος εξαιρετικά δημιουργικός, είναι κυρία με το Κ κεφαλαίο, είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος που προσέφερε πάρα πολλά στον ελληνικό αθλητισμό και στα ολυμπιακά ιδεώδη και η αξία της πλέον έχει διακομματική και συνολική αναγνώριση.
Θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Σπύρο Γιαννιώτη, αυτόν τον σπουδαίο παλικάρι. Σπύρο είσαι για πάντα «χρυσός» Έλληνας, είσαι ο ορισμός του «ευ αγωνίζεσθαι». Μακάρι να σου μοιάσουν τα παιδιά μας. Τα παιδιά όλων των Ελλήνων.
Οι Έλληνες πιστεύω ότι είμαστε ένας αξιοπρεπής λαός και από αυτόν τον λαό έχεις βγει και είσαι ένα φωτεινό και χρυσό παράδειγμα το οποίο θα φέγγει για πάντοτε. Έκανε κάτι πρωτοφανές, και δίπλα στο «ευ αγωνίζεσθαι», του οποίου είσαι ο ορισμός, μας είπες και κάτι ακόμα: Μη τα παρατάς ποτέ, μη σταματάς ποτέ».
Ο Ιωάννης Μελισσανίδης, ο Ολυμπιονίκης που μας έκανε όλους να κλάψουμε από υπερηφάνεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα κερδίζοντας το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στις ασκήσεις εδάφους, με 9.850 βαθμούς, αγγίζοντας το τέλειο και αναγκάζοντας ακόμα και τους αντιπάλους του να τον χειροκροτήσουν.
Σε ηλικία 16 ετών δώρισε το χρυσό Πανευρωπαϊκό του μετάλλιο που κέρδισε στην Πράγα στην οικογένεια του αδικοχαμένου Τούρκου συναθλητή του Μουράτ Κανμπάς. Με την πράξη του αυτή ο Ιωάννης Μελισσανίδης έγινε ο καλύτερος πρεβευτής του «Ευ Αγωνίζεσθαι» αποδεικνύοντας ότι ο αθλητισμός ενώνει. Τον χρυσό ολυμπιονίκη βράβευσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Μελισσανίδης συγκινημένος έκανε αναφορά στη φιλία του με τον Τούρκο συναθλητή του και στην υπόσχεση που είχε δώσει στον εαυτό του όταν έμαθε ότι σκοτώθηκε, ότι αν νικήσει στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα χαρίσει το μετάλλιο στη μητέρα του Μουράτ Κανμπάς.
Τη βράβευση του κ. Μελισσανίδη έκανε ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης.
Ο Βαλέριος Λεωνίδης μας χάρισε μια από τις πιο ιστορικές τιτανομαχίες στο χώρο του αθλητισμού. Οι αγώνες του στην Ολυμπιάδα της Άτλαντα, όπου και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, έμειναν στην ιστορία και συγκεκριμένα ο αγώνας του με τον Τούρκο Ναΐμ Σουλεημάνογλου στις κατηγορίες 60 κ. και 64 κ. έχουν μείνει στην ιστορία της άρσης βαρών, παγκοσμίως, αφού κατέρριψαν διαδοχικά πέντε παγκόσμια ρεκόρ. Μετά από εκείνον τον συγκλονιστικό αγώνα αναπτύχθηκε ανάμεσα στον Βαλέριο και τον «Ηρακλή Τσέπης» της Τουρκίας μια δυνατή φιλία. Όταν τον Νοέμβριο του 2017 ο Σουλεημάνογλου απεβίωσε πρόωρα, ο Βαλέριος ήταν παρών στην κηδεία. Η κίνησή του να προσκυνήσει το φέρετρο του μεγάλου αντιπάλου αλλά και καλού του φίλου, έγινε πρώτη είδηση στην Τουρκία και μεταδόθηκε παγκοσμίως. Γιατί ο Βαλέριος Λεωνίδης απέδειξε κι αυτός ότι ο αθλητισμός μπορεί να γκρεμίσει σύνορα, πολιτικές, θρησκευτικές και εθνικές αντιπαλότητες.
Η υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη αναφερόμενη στην βράβευση του Βαλέριου Λεωνίδη αναφέρθηκε στη δύναμη της ψυχής του Έλληνα Ολυμπιονίκη και τόνισε ότι πρόκειται για μια δύναμη ψυχής που όποιος τη βρει μέσα του, ανακαλύπτει ότι μπορεί να σηκώσει όχι απλώς μία μπάρα, αλλά τον κόσμο ολόκληρο.
Είπε μεταξύ άλλων: «Αξίες όπως το ευ αγωνίζεσθαι, που μας θυμίζουν ότι πραγματικός νικητής δεν είναι μόνο όποιος ανεβαίνει στο βάθρο, αλλά και όποιος, εν μέσω του αγώνα του για διάκριση, υπηρετεί δια του παραδείγματος και του ήθους του τις πανανθρώπινες αξίες του αθλητικού και ολυμπιακού ιδεώδους, τόσο στον αγωνιστικό χώρο, όσο και εκτός.
Η σημερινή βράβευση εστιάζει στον άνθρωπο Βαλέριο Λεωνίδη, τον αθλητή που απέδωσε με τρόπο συγκινητικό όσο και απαράγραπτο, το πνεύμα του ευ αγωνίζεσθαι.
Η σκηνή εκείνη δεν θα φύγει ποτέ από το μυαλό μας: Νοέμβριος του 2017, ο Βαλέριος βρίσκεται στην κηδεία του συναθλητή του Ναϊμ Σουλειμάνογλου, που σε εκείνη την τιτανομαχία των Ολυμπιακών της Ατλάντα το 1996, όπου καταρρίπτονταν το ένα μετά το άλλο τα παγκόσμια ρεκόρ, είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο, με τον Βαλέριο να κερδίζει το αργυρό. Ο Βαλέριος γονατίζει μπροστά στο φέρετρο του Ναϊμ, και δίνει τον τελευταίο ασπασμό στον πάλαι ποτέ αντίπαλο – μα πάνω απ όλα συνάνθρωπο και φίλο.
Είναι μία από εκείνες τις στιγμές που μένουν ανεξίτηλες στη συλλογική μνήμη, και αποτυπώνουν με τρόπο μοναδικό την δύναμη του αθλητισμού να ενώνει ανθρώπους και λαούς. Και ο Βαλέριος με την κίνησή του αυτή έμεινε στην ιστορία ως σύμβολο αυτής της δύναμης. Μίας δύναμης ψυχικής, που όποιος άνθρωπος την βρει μέσα του, ανακαλύπτει ότι μπορεί να σηκώσει όχι απλώς μία μπάρα, αλλά τον κόσμο ολόκληρο.
Και για αυτό αποτελεί μεγάλη μου τιμή και χαρά να απονέμω το βραβείο του «ευ αγωνίζεσθαι» στον αθλητή και πάνω από όλα άνθρωπο Βαλέριο Λεωνίδη».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Έλληνας εκπρόσωπος στη ΔΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο εξωτερικό δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση και στη βράβευσή του.
Ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, βραβεύτηκε για τη συνεχή στήριξή του στις δράσεις της Συμπολιτείας Ολυμπίας, με στόχο την ενίσχυση του Ολυμπισμού. Το βραβείο απένειμε στον κ. Πατούλη ο υφ. Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε θερμά τους διοργανωτές για την τιμητική βράβευση και επισήμανε:
«Τιμούμε και στηρίζουμε δράσεις που αναδεικνύουν ένα συμβολικό και ουσιαστικό μήνυμα προς όλους τους πολίτες και τους ανθρώπους του αθλητισμού. Το μήνυμα του Ευ Αγωνίζεσθαι. Είναι χρέος μας να δημιουργήσουμε όλοι μαζί τις προϋποθέσεις εκείνες που θα διαμορφώσουν μια κουλτούρα που θα μεταφέρει στα παιδιά μας κανόνες που θα λένε: Παίζω δίκαια, καθαρά, σέβομαι την άποψη του άλλου, τους συναθλητές μου και αντιπάλους.
Η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσει να είναι δίπλα σε φορείς που συμβάλλουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά στη διάδοση και διεθνοποίηση των ολυμπιακών αξιών. Στόχος μας είναι να αναλάβουμε και περαιτέρω πρωτοβουλίες που προωθούν το διάλογο, τη συμφιλίωση, την αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη και την ειρήνη, που είναι τα βασικά ολυμπιακά ιδεώδη. Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουμε να αναδείξουμε το πνεύμα ουμανισμού, ανθρωπισμού και πολιτισμού, το ολυμπιακό πνεύμα που αποτέλεσε ένα διαχρονικό βάθρο του δυτικού πολιτισμού. Είναι χρέος μας απέναντι στις νεότερες γενιές».
Η επιμελήτρια της έκθεσης κα Αννίτα Πατσουράκη ευχαρίστησε όλους τους καλλιτέχνες για τη συμμετοχή τους και τους αφιέρωσε το βραβείο της για τη συμμετοχή τους στην πολυετή αυτή προσπάθεια και την προώθηση των ιδεών της Εκεχειρίας μέσα από το έργο τους.
Την κα Πατσουράκη βράβευσαν η ολυμπιονίκης και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών κα Εύη Μωραϊτίδου και η βουλευτής Κυκλάδων κα Αικατερίνη Μονογυιού.
Στην εικαστική έκθεση «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ» συμμετείχαν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Άγγελος, Πασχάλης Αγγελίδης, Μίνα Βαλυράκη-Παπαθεοδώρου, Άκης Βασιλόπουλος, Εριέττα Βορδώνη, Μάριος Βουτσινάς, Πηνελόπη Γαΐτη, Σπύρος Γεώργας, Κωστής Γεωργίου, Βασίλης Γκίζας, Χαράλαμπος Γκούμας, Όλγα Γουλανδρή, Γιάννης Γουρζής, Δημοσθένης Δαββέτας, Εύα Διβάρη, Κώστας Ευαγγελάτος, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Μαρία Καλατζή, Εβίτα Κανέλλου, Kelly, Κωνσταντίνος Κερεστετζής, Αγγέλικα Κοροβέση, Μάγδα Κούρκουλου, Μαρία Κτιστοπούλου, Απόστολος Λάβδας, Γρηγόρης Λαγός, Κυριάκος Λαζαρίδης, Έλλη Λυραράκη, Jose Oriol Martinez (πρόξενος Κούβας), Ηλ. Ματθαιόπουλος, Δημήτρης Μηλιώνης, Αντρέας Μητρόπουλος, Βαγγέλης Μήτσου, Στέλλα Μιμίκου, Μιχάλης Μιναριτζόγλου, Αλέξανδρος Μουστάκας, Βαγγέλης Μουστάκας, Νάντια Μπαράκου, Γιώργος Ξενούλης, Αλεξάνδρα Παλάσκα, Άγγελος Παναγιωτίδης, Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου, Νίκος-Γιώργος Παπουτσίδης, Ρούλα Πάππας- Τσιώτα, Ιωάννα Παρασκευά, Αλτιίν Πατσέλης, Γιώργος Ρούσσης, Γιώργος Σαμαράς, Παύλος Σάμιος, Παναγιώτης Σιάγκρης, Κώστας Σπυριούνης, Γιώργος Σταθόπουλος, Δημήτρης Ταλαγάνης, Άγγελος Τζιάρα, Γιώργος Τουρκοβασίλης, Δημήτρης Φόρτσας, Δημήτρης Χριστογιάννης, Ποτουρίδης Σταύρος (με συλλογή αναμνηστικών), Ζωή Σαββίνα (ποιητική – εικαστική παρέμβαση).
Οι βραβεύσεις έκλεισαν με βραβεύσεις της ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ και του ΟΠΑΠ, υποστηρικτών των δράσεων της Συμπολιτείας Ολυμπίας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μικροί μαθητές του νηπιαγωγείου της Αρχαίας Ολυμπίας απήγγειλαν τα ποιήματα της εκπαιδευτικού Ολυμπιακής Παιδείας Δρ Ιλεάνας Κλοκώνη «Χέρι –χέρι» από τη μαθήτρια Βασιλική Κλάδη και «Ιερός Σκοπός» από τον μαθητή Παρασκευά Φλέσσα. Τα παιδιά είχαν εκπαιδευτεί από τη νηπιαγωγό κα Άννα Παπαϊωάννου.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον Δρ Φιλοσοφίας Φώτης Χρήστου να αποδίδει τμήμα από το «Μυθιστόρημα» του Γιώργου Σεφέρη.
Τα βραβεία φιλοτεχνήθηκαν από τον εξαιρετικό γλύπτη κ. Ευάγγελο Μουστάκα (δημιουργό του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία Θεσσαλονίκης).
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, οι Υφυπουργοί Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και Παιδείας κα Σοφία Ζαχαράκη, η βουλευτής Κυκλάδων Μονογιού Αικατερίνη, ο πρέσβυς της Ιαπωνίας κ. Yasuhiro SHIMIZU με τη σύζυγό του κα Yoshimi SHIMIZU, η μορφωτική ακόλουθος κα Chiori Shintani, ο πρόξενος της Κούβας κ. Jose Oriol Marrrero Martinez (ο οποίος συμμετέχει και στην εικαστική έκθεση με φωτογραφίες), ο εκπρόσωπος της κας Φώφης Γεννηματά προέδρου του ΠΑΣΟΚ & Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής βουλευτής κ. Κωνσταντόπουλος Δημήτρης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο πρώην βουλευτής και υπουργός Γιώργος Κοντογιάννης, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Παναγ. Φλέσσας, ο Δημ. Κωσταριάς πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης Δ. Αρχαίας Ολυμπίας, εκ μέρους της ΕΛΑΣ ο Διοικητής της Υ.Φ.Α.Α. Ολυμπιονίκης της Ελευθέρας Πάλης Ηρακλής Δεσκουλίδης, ο εθνικός συντονιστής του #BEACTIVE κ. Διον. Καρακάσης, η διευθύντρια 9,84 Αραμπατζή Νίκη, οι ολυμπιονίκες: Σπύρος Γιαννιώτης, Ιωάννης Μελισσανίδης, Στέλιος Μυγιάκης, Βαλέριος Λεωνίδης, Πηγή Δεβετζή, Δημήτρης Παπανικολάου, Εύη Μωραϊτίδου (πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών), Βούλα Κοζομπόλη (πρόεδρος ΕΣΟΑ), ο παραολυμπιονίκης Γιάννης Κωστάκης, η παγκόσμια πρωταθλήτρια του TAE KWON DO Μαρία Καρπαθάκη, ο παγκοσμιονίκης της ιστιοπλοΐας Κωνσταντίνος Τσιγκαράς, η υποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας Ντόρα Πάλλη, o Πρόεδρος των “Φίλων του Πολεμικού Μουσείου” και τα Μέλη Γιώργος Τσούκαλης και Γιώργος Μανίκας, ο ζωγράφος Θόδωρος Μανωλίδης, η art dealer Λιάνα Σκουρλή, ο Πρόεδρος του Ευριασιτικού Συνδέσμου Ξενοφών Λαμπράκης, ο εκδότης Δημήτρης Αρναούτης, η καθηγήτρια Ιωάννα Μάστορα, ο μουσειολόγος Άγγελος Δενδρινός, η καθηγήτρια φιλολογίας Αφροδίτη Γκενάκου, η εγκληματολόγος Μαρία Κυριακοπούλου, η σκηνοθέτης Μαρία Τσαρούχα – Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και φίλοι του πολιτισμού και του αθλητισμού, ο μουσικός Αλέξανδρος Χάχαλης, οι δικηγόροι Δημ. Χατζημιχάλης και Δημ. Βαλάσης
Την εκδήλωση συντόνισαν και παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι Χρύσα Ρουμελιώτη και Σπυριδούλα Ίριδα Σπανέα.
Η εικαστική έκθεση και οι βραβεύσεις όπως και όλες οι δράσεις που έχουν προγραμματισθεί για το 2020 στο πλαίσιο του «Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020», διοργανώνονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας, με συνδιοργανωτές τις Περιφέρειες Αττικής και Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, Συνεργαζόμενο Φορέα Υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Θεσμικούς Φορείς Υποστήριξης τον Δήμο Αθηναίων και το Δήμο Σπάρτης, τελούν υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Εσωτερικών και Τουρισμού, του Παγκοσμίου Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, του ΕΟΤ, της ΕΘΝΟΑ, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, , Τεχνικό Φορέα Υποστήριξης το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) και το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, με την υποστήριξη του #BEACTIVE, χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ, το Πρώτο Πρόγραμμα, την ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ΕΡΤ ΠΑΤΡΑΣ, ΕΡΤ ΠΥΡΓΟΥ, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), το RunningNews.gr, τον Αθήνα 9.84, το apopseis.gr, το OVI magazine, το GreekTeachers.
Προσπαθώντας να κρατήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας την ιστορία και τις αξίες του τόπου μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Υποστηρικτές μας για τη στήριξη και συνδρομή τους η οποία συμβάλει τα μέγιστα στην προώθηση και επίτευξη του σκοπού μας: ΟΠΑΠ Α.Ε., ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, Avance car rental, ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ Ανακύκλωση Συσκευασιών, FARGECO Hellas, λουξ, Ζαγόρι, μπισκότα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Εθνική Ασφαλιστική, Κτήμα Μερκούρη, ζυμαρικά ΗΛΙΣ, Καλομοίρης ΗΛΒΙΓΑΛ, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κορυφής Ηλείας, Ένωση Αγροτών Ηλείας ΙΚΕ, ΟΕΣΗ, Bioilis.