Τι θα συμβεί όταν φύγει από τη ζωή η βασίλισσα Ελισάβετ
Μετά τον θάνατο του πατέρα της βασιλιά Τζορτζ ΣΤ τον Φεβρουάριο του 1952, η πριγκίπισσα Ελισάβετ έγινε βασίλισσα στα 25 της χρόνια. Τώρα 94 ετών, βρίσκεται στο θρόνο για 68 χρόνια και είναι η μακροβιότερη μονάρχης στον κόσμο. Για πολλούς, αυτό το απίστευτο επίτευγμα σημαίνει ότι πέρασαν όλη τους τη ζωή με τη βασίλισσα Ελισάβετ, όμως η ίδια […]Μετά τον θάνατο του πατέρα της βασιλιά Τζορτζ ΣΤ τον Φεβρουάριο του 1952, η πριγκίπισσα Ελισάβετ έγινε βασίλισσα στα 25 της χρόνια. Τώρα 94 ετών, βρίσκεται στο θρόνο για 68 χρόνια και είναι η μακροβιότερη μονάρχης στον κόσμο.
Για πολλούς, αυτό το απίστευτο επίτευγμα σημαίνει ότι πέρασαν όλη τους τη ζωή με τη βασίλισσα Ελισάβετ, όμως η ίδια δεν μπορεί να συνεχίσει για πάντα. Όταν έρθει η ώρα, ο θάνατος της βασίλισσας θα προκαλέσει τεράστια θλίψη και αβεβαιότητα στη Βρετανία και σε όλο τον κόσμο. Όπως εξηγεί η βασιλική βιογράφος Penny Juror, ο θάνατός της θα είναι ένα “τραυματικό” γεγονός για τη Βρετανία.
“Η βασίλισσα είναι μια τόσο δημοφιλής προσωπικότητα και κατά τη διάρκεια της βασιλείας της έχουν γίνει δραματικές αλλαγές” δήλωσε η Juror στο Town & Country. “Δεν υπάρχει μια πτυχή της ζωής που δεν έχει αλλάξει, αλλά εν μέσω αυτής η βασίλισσα παραμένει μια σταθερά, ένας βράχος που βασιζόμαστε”.
Αν και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς τι θα επακολουθήσει, είναι πιθανό ότι τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ θα είναι έτοιμα να ανακοινώσουν τα νέα. Σύμφωνα με το The Telegraph, το παλάτι έχει λεπτομερή σχέδια για την κηδεία της βασίλισσας και την επακόλουθη διαδοχή, στην οποία δόθηκε ο κωδικός-όνομα “Γέφυρα”.
Λέγεται ότι το ίδιο καλά προετοιμασμένα είναι και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με τα βρετανικά δίκτυα ειδήσεων όπως το BBC και το ITN να προβάρουν πώς θα μεταδώσουν το θάνατο της βασίλισσας. Τι θα συμβεί, λοιπόν, όταν φύγει από τη ζωή η μονάρχης;
Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο δούκας του Εδιμβούργου την ημέρα της στέψης τους
Εθνικό πένθος
Πολλές αναφορές δείχνουν ότι ο θάνατος της βασίλισσας θα οδηγήσει σε μια περίοδο εθνικού πένθους που θα διαρκέσει για 12 ημέρες στη Βρετανία. Το 2002, πλήθος κόσμου τίμησε τη Βασιλομήτωρ στον θάνατό της και λέγεται ότι η σωρός της βασίλισσας θα βρίσκεται στο Westminster Hall ώστε να μπορέσει ο κόσμος να αποδώσει τον τελευταίο χαιρετισμό πριν την κηδεία της. Οι σημαίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο θα κυματίζουν μεσίστιες και θα τοποθετηθούν βιβλία συλλυπητηρίων σε πρεσβείες διεθνώς.
Η κηδεία της Βασίλισσας
Αυτή θα είναι “μια εξαιρετική περίσταση”, λέει η Juror. Ως μονάρχης, στη βασίλισσα θα γίνει κρατική κηδεία, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί 12 ημέρες μετά το θάνατό της. Η τελετή θα γίνει από τον Αρχιεπίσκοπο του Canterbury, ο οποίος είναι ο ανώτερος επίσκοπος της Εκκλησίας της Αγγλίας, και θα πραγματοποιηθεί είτε στο Αβαείο του Γουέστμινστερ είτε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, όπου είναι πιθανό να υπάρξει μια εντυπωσιακή διεθνής προσέλευση. Όπως ο πατέρας, η μητέρα της και πολλοί βασιλείς, πιστεύεται ευρέως ότι η βασίλισσα θα ταφεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Windsor.
Η ανταπόκριση των μέσων ενημέρωσης
Ανάλογα με την ώρα της ημέρας, είναι πιθανό να μεταδοθούν αμέσως τα νέα για το θάνατο της βασίλισσας. Εάν πεθάνει εν μία νυκτί, η ανακοίνωση θα μπορούσε να καθυστερήσει μέχρι νωρίς το επόμενο πρωί. Το BBC θα αναστείλει κάθε προγραμματισμό και θα παρέχει λεπτομερή κάλυψη των βασιλικών ειδήσεων, τη μετάδοση του βρετανικού εθνικού ύμνου, ενώ μια εικόνα του μονάρχη θα εμφανίζεται στην οθόνη, αναφέρει η Daily Mail. Προβλέπεται επίσης ότι οι κωμικές εκπομπές στα τηλεοπτικά κανάλια του BBC θα τεθούν σε αναστολή έως και μετά την κηδεία.
Διαδοχή και στέψη
Για να διασφαλιστεί ότι ο βρετανικός θρόνος δεν θα είναι ποτέ κενός, ο πρίγκιπας Κάρολος, ο μεγαλύτερος γιος της βασίλισσας, θα γίνει αυτόματα βασιλιάς. “Προετοιμάζεται σε όλη του τη ζωή” εξήγησε η Juror. “Είναι τώρα 69 ετών, οπότε πρέπει να είναι καθησυχαστικό ότι θα υπάρχει ένα οικείο πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τη βασίλισσα” είχε πει η ίδια το 2017.
Ωστόσο, ενώ ο κληρονόμος είναι αναμφίβολα έτοιμος να ανέβει στο θρόνο, δεν υπάρχει σταθερό πρόγραμμα για τη στέψη του. “Αυτό δεν είναι μια απλή αμέλεια”, εξηγεί το The Telegraph. “Υπάρχει ο κίνδυνος να διαρρεύσουν τυχόν σχέδια που έχουν γίνει τώρα και να προκαλέσουν προβλήματα ή να ξεπεραστούν από μεταγενέστερα γεγονότα.” Υπήρχε ένα κενό 16 μηνών μεταξύ του θανάτου του βασιλιά Τζορτζ ΣΤ και της στέψης της βασίλισσας το 1953, και με τον κόσμο να παρακολουθεί, δεν υπάρχει χώρος για λάθη. “Το τίμημα να γίνει λάθος στη στέψη του μπορεί να είναι μεγάλο” πρόσθεσε η εφημερίδα.
Φυσικά, το να αναλάβει ο Κάρολος τον θρόνο θα επιφέρει πολλές αλλαγές. Στη Βρετανία, ο εθνικός ύμνος θα άλλαζε σε “God Save The King” και νέα γραμματόσημα, τραπεζογραμμάτια και κέρματα θα εκδοθούν με μια εικόνα του μονάρχη. Τα έθνη της Κοινοπολιτείας ίσως χρειαστεί επίσης να καλωσορίσουν έναν νέο ηγέτη. Αν και ο πρίγκιπας της Ουαλίας δεν θα κληρονομήσει αυτόματα την ευθύνη της βασίλισσας ως επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, το BBC ισχυρίζεται ότι η βασίλισσα ελπίζει ότι ο γιος της θα τη διαδεχτεί σε αυτόν τον ρόλο.
Πηγή: harpersbazaar.gr