Μοντέλα εκθέτουν τη βιομηχανία μόδας: Μου ζήτησαν να σταματήσω να τρώω
Δύο πανέμορφα μοντέλα αγανάκτησαν και αποφάσισαν να μιλήσουν ανοιχτά για την πίεση που τους έχει ασκηθεί από τα πρακτορεία τους και από τους σχεδιαστές μόδας. Αποφάσισαν να μιλήσουν για τον καταναγκασμό που δέχτηκαν για να είναι υπερβολικά αδύνατες αν ήθελαν να κρατήσουν τη δουλειά, ρίχνοντας φως σε αυτό που συμβαίνει στη βιομηχανία της μόδας. Η […]Δύο πανέμορφα μοντέλα αγανάκτησαν και αποφάσισαν να μιλήσουν ανοιχτά για την πίεση που τους έχει ασκηθεί από τα πρακτορεία τους και από τους σχεδιαστές μόδας.
Αποφάσισαν να μιλήσουν για τον καταναγκασμό που δέχτηκαν για να είναι υπερβολικά αδύνατες αν ήθελαν να κρατήσουν τη δουλειά, ρίχνοντας φως σε αυτό που συμβαίνει στη βιομηχανία της μόδας.
Η Εριν Χέθερτον, πρώην μοντέλο της Victoria’s Secret αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες, ότι τόσο το πρακτορείο της όσο και ο διάσημος οίκος την πίεσαν υπερβολικά να χάσει βάρος. Και ενώ η ίδια δεν έτρωγε και γυμναζόταν δύο φορές την ημέρα, απέτυχε να «πιάσει» το… παράλογο επιθυμητό βάρος που ορίζει η εταιρεία.
«Στα δύο τελευταία σόου που συμμετείχα, μου ζήτησαν να αδυνατίσω»δήλωσε. «Επαθα κατάθλιψη γιατί πραγματικά προσπαθούσα πολύ σκληρά και ένιωσα ότι το σώμα μου αντιστεκόταν. Αμέσως μετά αποχώρησα από την εταιρεία» τόνισε.
Την ίδια στιγμή, ένα άλλο μοντέλο, η Zuzanna Buchwald, έκανε λόγο για ανάλογες τραυματικές εμπειρίες: «Το πρακτορείο μου μου ζήτησε να σταματήσω να γυμνάζομαι και να σταματήσω να τρώω» δήλωσε.«Αυτή η πίεση εξελίχθηκε σε διατροφική διαταραχή (ανορεξία) με την οποία πάλεψα για σχεδόν τέσσερα χρόνια» πρόσθεσε.
Το μοντέλο εξέφρασε επίσης την προσωπική της εμπειρία και άποψη, ότι η βιομηχανία της μόδας βλέπει τα μοντέλα ως «αναλώσιμες κρεμάστρες», γράφοντας ότι το κλειδί για την επιτυχία είναι η ικανότητα να μείνει ένα μοντέλο σε μέγεθος 0-2 σε όλη τη σταδιοδρομία του.
«Τα νέα μοντέλα το βιώνουν με πολύ άσχημο τρόπο. Και κάθε φορά που ένα πρακτορείο αλλάζει τα δεδομένα του σωματικού βάρους των μοντέλων του, σε ζυγίζουν και σου ζητούν να χάσεις βάρος αμέσως και σου κάνουν επίπληξη».
Ενα τρίτο μοντέλο, η Rosie Nelson, το οποίο είχε μια παρόμοια εμπειρία με την Heatherton και την Buchwald, προσθέτει ότι το θέμα γίνεται ακόμα πιο προβληματικό από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα σε αυτό που ο κόσμος πιστεύει ότι περιλαμβάνει η δημόσια εικόνα των μοντέλων και την πραγματικότητα.
«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρόκειται για έναν πραγματικά λαμπερό και πολυτελή κόσμο, με πολλά εκατομμύρια Αυτό δεν είναι η αλήθεια. Υπάρχει μια απίστευτη υποκείμενη πίεση για να μείνεις λεπτή και η σκέψη ότι θα απορριφθείς εάν τα ισχία σου θεωρηθούν πολύ μεγάλα».
Η Caryn Franklin, πρώην συνεκδότης του περιοδικού i-D και καθηγήτρια στο Kingston University, αναφέρει ότι υπάρχει μια κουλτούρα άρνησης γύρω από το συγκεκριμένο θέμα που σημαίνει ότι η βιομηχανία της μόδας δεν αντιλαμβάνεται την επίδραση που έχει στον ευρύτερο κόσμο. «Οι γυναίκες γίνονται θύματα αντικειμενοποίησης του εαυτού τους, και στην ουσία γίνονται αντικείμενα της μόδας».
Η Franklin προσθέτει ότι πριν από 30 χρόνια, τα μοντέλα ήταν πιο κοντά και είχαν πιο ρεαλιστικές αναλογίες. Πλέον αυτό έχει αλλάξει.
Οι μαρτυρίες της Heatherton και της Buchwald έρχονται λίγες μέρες μετά την εισήγηση ενός νομοσχεδίου στην Καλιφόρνια, με στόχο τη μείωση των διατροφικών διαταραχών μεταξύ των μοντέλων.
Το νομοσχέδιο, το οποίο απαιτεί από το κράτος να αναπτύξει πρότυπα υγείας για τα μοντέλα, πέρασε από την επιτροπή Εργασίας και Απασχόλησης με στόχο όχι μόνο την προστασία των ίδιων των εργαζομένων, αλλά και τη δημιουργία σωστών προτύπων για τις νέες γυναίκες.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Γαλλία απαγόρευσε τα υπερβολικά λεπτά μοντέλα, εν μέρει ως απάντηση στο θάνατο της Isabelle Caro, ενός 28χρονου μοντέλου που πέθανε από ανορεξία.
Το 2012, το Ισραήλ πέρασε ένα νόμο που απαγορεύει τα λιποβαρή μοντέλα, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία έχουν λάβει παρόμοια μέτρα.
Την ιδια ώρα βέβαια, η Gucci προκάλεσε χρησιμοποιώντας σκελετωμένα μοντέλα στην πρόσφατη διαφημιστική της καμπάνια. Και πριν από λίγες μέρες η Μεγάλη Βρετανία απαγόρευσε αυτή τη διαφήμιση σε όλη τη χώρα, καθώς θεωρήθηκε ότι προβάλει ανθυγιεινά πρότυπα για τις νέες γυναίκες.
Ωστόσο, μεγάλη εντύπωση έκανεν η επική απάντηση της Gucci, η οποία απολογήθηκε λέγοντας ότι είχε φροντίσει τα ρούχα να μην είναι διαφανή για να μην φαίνονται τα κόκκαλα των μοντέλων.
Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα, προφανώς.