Χοιρινό πρασοσέλινο από την Κρήτη και την Εύα Παρακεντάκη!

Ένα πολύ Χειμωνιάτικο φαγητό

Ένα φαγητό της θαλπωρής και της γιορτής!

Υλικά

  • 1 ½  κιλό χοιρινό σπάλα χωρίς κόκκαλο σε μερίδες
  • 1 κιλό πράσα (μόνο το λευκό μέρος)
  • 1/2 κιλό σέλινο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 φλ. ζωμό κρέατος
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε  τα πράσα και το σέλινο και τα κόβουμε  σε κομμάτια 3 εκ. περίπου. Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε καρεδάκια. Πλένουμε με ξύδι και  ταμπονάρουμε καλά τα κομμάτια κρέατος με απορροφητικό χαρτί.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρέας να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε  το ξερό κρεμμύδι, τα πράσα και τα χοντρά κοτσάνια του σέλινου και συνεχίζουμε  το σοτάρισμα για 2 λεπτάκια ακόμα. Σβήνουμε  με το κρασί και το αφήνουμε να βράει 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε  το ζωμό, το οποίο πρέπει να σκεπάζει το φαγητό, και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει, για 1 ½  ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.

Μισή ώρα περίπου πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε στη κατσαρόλα το σέλινο. Στα τελευταία 3-4 λεπτά στύβουμε ένα λεμόνι και περιχύνουμε στο φαγητό μας. Κουνάμε την κατσαρόλα, σκεπάζουμε και αφήνουμε 10 λεπτά να ησυχάσει. Σερβίρουμε με προζυμένιο ψωμί.

Photo by George DryJohn