search-button
cross-out

Τα τσουρέκια της Εύας

Μαχλέπι και μαστίχα έχουν την τιμητική τους!
Τα τσουρέκια της Εύας

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρέκι
  • 100γρ νωπή μαγιά ή 33 γρ. ξερή
  • 170 ml νερό χλιαρό
  • 400  γρ.  ζάχαρη
  • ½  κ. γ. μαχλέπι
  • 1 κ.γ. κακουλέ σε σκόνη
  • 5-6 δάκρυα μαστίχας
  • 4 αυγά
  • 120 ml γάλα
  • 180 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο

Για την επάλειψη

  • 2 κρόκους αυγού
  • 1κ.σ. νερό
  • αμύγδαλο φιλέ
  • κροκάν αμυγδάλου
  • μάυρο σουσάμι

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε 4-5 κ.σ. αλεύρι για να δημιουργήσουμε ένα πηχτό χυλό που τον αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει περίπου μισή ώρα.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το γάλα, τα αρωματικά και τα αυγά και ανακατεύουμε τα υλικά μας με το χέρι.

Ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά στο μπολ  με τα υγρά  υλικά και ανακατεύουμε να ενωθούν.

Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε στο μίξερ ή στο χέρι μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι στη συνέχεια βγάζουμε το ζυμάρι στον πάγκο μας και του κάνουμε διπλώματα ώστε να πετύχουμε τις ίνες που πρέπει να έχει το τσουρέκι μας.

(ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΔΙΠΛΩΝΟΥΜΕ).

Στη συνέχεια βάζουμε το ζεστό βούτυρο με τα χέρια μας και συνεχίζουμε τα διπλώματα μέχρι να τελειώσει το βούτυρο.

Η ζύμη μας θα είναι κάπως υγρή αλλά αυτό δεν μας πειράζει, όσο φουσκώνει και ξεκουράζεται απορροφάει και το βούτυρο.

Σκεπάζουμε την λεκάνη με μεμβράνη και μία πετσέτα.Και αφήνουμε τα ζύμη να τριπλασιαστεί 4-5 ώρες σε ζεστό περιβάλλον. Όταν βάλουμε το δάχτυλο στη ζύμη και δεν επανέλθει η τρύπα που δημιουργήθηκε τότε είναι έτοιμο το ζυμάρι μας. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε  πλεξούδες τις βάζουμε στο ταψί και  τις αφήνουμε σκεπασμένες για μία ώρα ίσς και παραπάνω να ανέβουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170  και πριν τα φουρνίσουμε τα αλείφουμε με κροκό αυγού αραιωμένο με λίγο νερό .Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο η σουσάμι ή ζάχαρη.

Ψήνουμε στους 170 για 30 με 35 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος. Τα μικρότερα τσουρέκια θέλουν λιγότερη ώρα περίπου 20 με 25 λεπτά.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Eva’s cooking

Latest

Πασχαλινό ωράριο: Πότε ξεκινά – Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τη Μεγάλη Εβδομάδα
ΑΓΟΡΕΣ

Πασχαλινό ωράριο: Πότε ξεκινά – Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τη Μεγάλη Εβδομάδα

Προφυλακίστηκε 43χρονος για παιδική πορνογραφία
Ελλάδα

Προφυλακίστηκε 43χρονος για παιδική πορνογραφία

21 χρόνια χωρίς τον Γιάννη Κυράστα: Η είδηση σαν πρωταπριλιάτικο ψέμα, η θητεία στους δύο αιωνίους και η άνιση μάχη με τη «γάγγραινα του Φουρνιέ»
Lifestyle

21 χρόνια χωρίς τον Γιάννη Κυράστα: Η είδηση σαν πρωταπριλιάτικο ψέμα, η θητεία στους δύο αιωνίους και η άνιση μάχη με τη «γάγγραινα του Φουρνιέ»

Δίκη Λυγγερίδη: «Κόλαφος» η εισαγγελέας για τον 19χρονο που δολοφόνησε τον αστυνομικό – Ζήτησε την ενοχή του
Ελλάδα

Δίκη Λυγγερίδη: «Κόλαφος» η εισαγγελέας για τον 19χρονο που δολοφόνησε τον αστυνομικό – Ζήτησε την ενοχή του

Καλπάζουν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας: Η Κρήτη στην τρίτη θέση πανελλαδικά!
Ελλάδα

Καλπάζουν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας: Η Κρήτη στην τρίτη θέση πανελλαδικά!

10 χρόνια “Αλήθειες με τη Ζήνα”: Λένα και Κωνσταντίνα, οι γυναίκες που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο- Μέσα σε δύο μήνες μητέρα και κόρη έχασαν τη “μάχη” με τον καρκίνο
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

10 χρόνια “Αλήθειες με τη Ζήνα”: Λένα και Κωνσταντίνα, οι γυναίκες που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο- Μέσα σε δύο μήνες μητέρα και κόρη έχασαν τη “μάχη” με τον καρκίνο

Μητέρα μαχαίρωσε τα τρία της παιδιά την ώρα που κοιμόντουσαν
News

Μητέρα μαχαίρωσε τα τρία της παιδιά την ώρα που κοιμόντουσαν

Double Trouble Party στην καρδιά της Αθήνας! Ο αγαπημένος δημοσιογράφος Νίκος Γεωργιάδης γιόρτασε τα γενέθλια του στο ολοκαίνουριο premium sushi bar – restaurant ‘’Tokyo Joe”!
Lifestyle

Double Trouble Party στην καρδιά της Αθήνας! Ο αγαπημένος δημοσιογράφος Νίκος Γεωργιάδης γιόρτασε τα γενέθλια του στο ολοκαίνουριο premium sushi bar – restaurant ‘’Tokyo Joe”!

zinapost.gr