search-button
cross-out

Συνταγή και συμβουλές για σπιτικό προζύμι από την Εύα Παρακεντάκη

Προζύμι κλασσικό!
Συνταγή και συμβουλές για σπιτικό προζύμι από την Εύα Παρακεντάκη

Υλικά

  • 120 γρ. αλεύρι υψηλής πρωτεΐνης
  • 140 γρ. εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό χλιαρό

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα δοχείο το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το  νερό ώστε να γίνει ένα πηxτός χυλός.

Σκεπάζουμε με ένα πανί ή με το καπάκι του δοχείου αλλά όχι αεροστεγώς. Το αφήνουμε να μείνει 1-2 μέρες ανάλογα την θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το ιδανικό είναι πάνω από 20 βαθμούς. Δεν το μετακινούμε, δεν το ενοχλούμε, το αφήνουμε ήσυχο.  Πιθανότατα να έχει βγάλει μικρές φουσκαλίτσες αλλά και να δεν έχει μετά από δύο μέρες,  προσθέτουμε  50 γρ. αλεύρι και 50 γρ. νερό και το ξανά ανακατεύουμε. Αλεύρι , δεν προσθέτουμε πολύ έτσι ώστε να το “πιάσουν” οι μύκητες.

Επαναλαμβάνουμε άλλες 3-4 φορές και μετά από 8-10 περίπου μέρες το προζύμι μας  θα πρέπει να έχει φουσκώσει και να μυρίζει αυτή την  χαρακτηριστική ευχάριστη ξινή μυρωδιά.

Μπορεί να αργεί να γίνει και να θέλει τάισμα αλλά θα γίνει μην σας απασχολεί αυτό. Μόνο αν βγάλει μούχλα ή μυρίσει άσχημα είναι για πέταμα.

Στη χρήση του και στη  φύλαξη  του τώρα.

Χρησιμοποιούμε όσο προζύμι χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε τα αρτοποιήματα μας. Στο υπόλοιπο βάζουμε λίγο αλεύρι μέχρι  να  ένα μαλακό ζυμαράκι που κολλάει.

Το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ , ένα μπολ που μπορεί να του επιτρέψει να διπλασιάσει τον όγκο του, και να κλείνει αεροστεγώς. Στη συνέχει   το αφήνουμε να ανεβεί. Το καλύπτουμε με ελαιόλαδο , κλείνουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο. Στο ψυγείο θα πέσει το προζύμι μας σε ύπνο, το λάδι θα πάει κάτω από το ζυμάρι αλλά δεν θα χαλάσει.

Όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε πάλι. Βγάζουμε από την προηγούμενη μέρα, όσο προζύμι χρειαζόμαστε και το αναπιάνουμε με την ίδια ποσότητα νερού και την ίδια ποσότητα από αλεύρι.

Την επόμενη μέρα χρησιμοποιούμε όσο χρειαζόμαστε και το υπόλοιπο πάλι το βάζουμε για ύπνο στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία με υπομονή και επιμονή!

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Eva’s cooking

Latest

Χριστούγεννα: Ταξιδεύετε για τις διακοπές σας; Αυτά τα αντικείμενα αφήστε στο σπίτι
Ελλάδα

Χριστούγεννα: Ταξιδεύετε για τις διακοπές σας; Αυτά τα αντικείμενα αφήστε στο σπίτι

Άρτα: Συγγενείς μέλη σε εγκληματική οργάνωση –  Διακίνησαν ναρκωτικά αξίας μισού εκατομμυρίου
Ελλάδα

Άρτα: Συγγενείς μέλη σε εγκληματική οργάνωση – Διακίνησαν ναρκωτικά αξίας μισού εκατομμυρίου

Βασίλης Καρράς: Το συγκινητικό ποντιακό μοιρολόι του Τάκη Βαμβακίδη στο μνημόσυνό του
Lifestyle news

Βασίλης Καρράς: Το συγκινητικό ποντιακό μοιρολόι του Τάκη Βαμβακίδη στο μνημόσυνό του

Γιατί λέμε τα κάλαντα
Ελλάδα

Γιατί λέμε τα κάλαντα

Εξελίξεις στην υπόθεση της Τζιν Χάνλον- Στο μικροσκόπιο των αρχών ύποπτος άντρας που παρουσιάστηκε στο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου- Αποκλειστικά στις “Αλήθειες με τη Ζήνα” ο γιος της
Videos

Εξελίξεις στην υπόθεση της Τζιν Χάνλον- Στο μικροσκόπιο των αρχών ύποπτος άντρας που παρουσιάστηκε στο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου- Αποκλειστικά στις “Αλήθειες με τη Ζήνα” ο γιος της

Προφυλακίστηκε ο Παλαιστίνιος που επιτέθηκε με λοστό σε νεαρή κοπέλα στα Εξάρχεια- Η αντίδρασή του στους δημοσιογράφους
Videos

Προφυλακίστηκε ο Παλαιστίνιος που επιτέθηκε με λοστό σε νεαρή κοπέλα στα Εξάρχεια- Η αντίδρασή του στους δημοσιογράφους

Γεύματα αγάπης σε αστέγους στη μνήμη του Γιώργου Λυγγερίδη- Αποκλειστικά στις “Αλήθειες με τη Ζήνα” οι γονείς του
Videos

Γεύματα αγάπης σε αστέγους στη μνήμη του Γιώργου Λυγγερίδη- Αποκλειστικά στις “Αλήθειες με τη Ζήνα” οι γονείς του

Επίθεση σοκ από ανηλίκους στην Πάρο – «Πήγαν να κάνουν μια παρατήρηση και βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση»
Videos

Επίθεση σοκ από ανηλίκους στην Πάρο – «Πήγαν να κάνουν μια παρατήρηση και βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση»

zinapost.gr