Συνταγή για κρεατότουρτα Χανιών από την Εύα Παρακεντάκη
Η πιο νόστιμη συνταγή με το αρνάκι που σας περίσσεψε...Υλικά:
Ζύμη
- 3 φακελάκια ξηρή μαγιά.
- ½ φλ. χλιαρό νερό
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. στακοβούτυρο
- 3 αυγά
- 1 γιαούρτι πλήρες
- 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
- 1φλ. ζωμό από το κρέας που βράσαμε ή νερό
- 1 κιλό αλεύρι περίπου
Γέμιση:
- 1,5 κιλό κρέας αρνάκι ψαχνό
- 1 φλ. στάκα ή 2 κ.σ. στακοβούτυρο
- ½ κιλό μαλάκα
- ¼ μυζήθρα γλυκιά
- ½ κιλό μυζήθρα ξινή
- 250γρ. γραβιέρα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1φλ. ζωμό κρέατος.
- ½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο.
Για την επικάλυψη:
- 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με μια κουταλιά νερό
- Σουσάμι
Εκτέλεση
Το κρέας, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που να το σκεπάζει και το βάζουμε να βράσει. Όταν αρχίσει να αφρίζει αφαιρούμε τον αφρό με μία τρυπητή κουτάλα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά μας σε μέτρια και αλατίζουμε, το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι ψηθεί εντελώς. Το αφαιρούμε από το ζωμό του και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια, το αλατοπιπερώνουμε. Σουρώνουμε το ζουμί και το αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε στο μίξερ ή και στο χέρι αν δεν έχουμε μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης, ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε ένα ζυμάρι απαλό που δεν κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε να ανεβεί το ζυμάρι μας 1-2 ώρες, στην συνέχεια ζυμώνουμε την ζύμη μας για να κατεβεί και την χωρίζουμε σε δύο μέρη. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο που καλο θα είναι να είναι λόγο μεγαλύτερο από το πάνω φύλλο και φύλλο και το απλώνουμε σε ένα ταψί 34 cm το οποίο έχουμε λαδώσει. Το φύλλο μας πρέπει να περισσεύει λίγο στα πλάγια.
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα βάζουμε πάνω από το φύλλο.
Από πάνω, ρίχνουμε το ζωμό κρέατος παντού για να μην είναι στεγνή η γέμισή μας. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και το βάζουμε από πάνω. Κλείνουμε την πίτα μας ενώνοντας το πάνω με το κάτω φύλλο.
Αφήνουμε να ανέβει για μία ώρα περίπου σε ζεστό περιβάλλον, αλείφουμε με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για μία ώρα περίπου. Για να μην αρπάξει η τούρτα μας την σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος το πρώτο μισάωρο. Μετά ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε άλλη μισή ώρα να πάρει χρώμα.