Στρούντελ μήλου από την Εύα Παρακεντάκη

Για τους λάτρεις των μήλων...και όχι μόνο!

Υλικά

Για το στρούντελ

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • Κροκάν αμυγδάλου
  • 1 αυγό
  • Για τη μαρμελάδα μήλου
  • 4 μήλα
  • 6 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • 1 φύλλο αρμπαρόριζας
  • 1κ.γ. κανέλα
  • Χυμό μισού λεμονιού

Για την γέμιση

  • 2 μήλα
  • 4 κ.σ. Καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. μοσχοκαρυδο
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. ξανθές σταφίδες

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα. Τα κόβουμε μικρά κομμμάτια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη, οταν καραμελωσουν λίγο βάζουμε την κανέλα και το νερό. Στη συνέχεια σε δυνατή φωτιά βράζουμε τα μήλα μας για 5 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μέση για άλλα 20 λεπτά περίπου. Όταν χαμηλώσουμε τη φωτιά προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και την κανέλα σε σκόνη. Κατεβάζουμε τα μήλα από τη φωτιά όπου και πολοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή με τον πιεστή του πουρέ. Επιστρέφουμε 2-3 λεπτά στη φωτιά τη μαρμελάδα μας και είναι έτοιμη. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο, τα μήλα και τη ζάχαρη πασπαλίζουμε τα μπαχαρικά. Αφού μαλακώσουν καλά τα μήλα μας, σε 5-7 λεπτά περίπου προσθέτουμε τις σταφίδες. Σε ένα ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα απλώνουμε τη σφολιάτα κατ’ευθείαν από το ψυγείο. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τη σφολιάτα. Βάζουμε 2 κ.σ. μαρμελάδα τα μήλα και κλείνουμε πλέκοντας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170. Αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με κροκάν αμυγλάλου και ζάχαρη . Ψήνουμε στους 170 με αέρα για 25 – 30 λεπτά .

Καλή επιτυχία