Παραδοσιακή φασολάδα με μπουκίτσες οσπρίων από τον φούρνο Ντουρουντούς και την Εύα Παρακεντάκη!
Αυτή η μπουκίτσα οσπρίων μπορεί να αντικαταστήσει τα κρουτόν σε οποιοδήποτε πιάτο! Σαλάτα, σούπα, όσπρια αλλά και σκέτα με λίγες ελιές!Αφράτα και ιδανικά ακόμη για να τρίψεις ντομάτα ελαιόλαδο και τυρί και να φτιάξεις έναν διαφορετικό ντάκο με υπέροχη γεύση!
Όσπρια στη ζωή μας και στην διατροφή μας από τον αγαπημένο μας φούρνο Ντουρουντού.
Μπουκιά οσπρίων με φάβα, φακή, φαγόπυρο!
Οι μπουκιές είναι πλασμένες με ελαιόλαδο και είναι πηγή Λινελαικού οξέως!
Για τη φακή και τη φάβα γνωρίζουμε αρκετά, ας μάθουμε λοιπόν και κάποια πράγματα για το θαυματουργό φαγόπυρο, που ολοένα και κερδίζει μία θέση στο τραπέζι μια και όχι άδικα!
Το Φαγόπυρο χαρακτηρίζεται δικαίως ως υπερτροφή, καθώς το συνοδεύει πλήθος θρεπτικών συστατικών.
Πάμε να το δούμε από κοντά:
Αποτελεί πηγή εύπεπτων πρωτεϊνών και συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και του λίπους.
Αποτοξινώνει τον οργανισμό
Kαθαρίζει το έντερο
Εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του εντέρου.
Μειώνει το κοιλιακό φούσκωμα και το πρήξιμο.
Θεωρείται ως θερμαντική τροφή, κατάλληλη για τους κρύους μήνες του χειμώνα και τις κλεισούρας.
Συμβάλλει στην άμεση απώλεια βάρους και επιταχύνει τη διαδικασία του κορεσμού.
Τονώνει την καρδιακή υγεία.
Και πόσα άλλα ακόμη…
Το φαγόπυρο σε ποσότητα 100 γραμμαρίων φέρει την παρακάτω διατροφική αξία.
Λιπαρά: 3,4 g (Κορεσμένα: 0,741 g, Μονοακόρεστα: 1,04 g, Πολυακόρεστα: 1,039 g)
Υδατάνθρακες: 71,5 g
Πρωτεΐνες: 13,25 g
Παραδοσιακή φασολάδα με μπουκίτσες οσπρίων από τον φούρνο Ντουρουντού
Υλικά
- ½ κιλό μέτρια λευκά φασόλια
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 3 κρεμμύδια
- 3 καρότα
- ½ μάτσο σέλινο
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 ½ ποτήρι χυμό ντομάτας
Εκτέλεση
Αποβραδίς βάζουμε τα όσπρια στο νερό να φουσκώσουν. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε άφθονο νερό και βουτάμε τα φασόλια μας. Βράζουμε 5 λεπτά και σουρώνουμε το νερό και βάζουμε παγωμένο καθαρό. Κόβουμε ένα κρεμμύδι στα τέσσερα και το βουτάμε μέσα στο νερό μαζί με τα φασόλια και λίγα κλωναράκια σέλινου. Βράζουμε τα φασόλια μας μέχρι να ψηθούν εντελώς. Πολύ καλά ψημένα, τελειωμένα.
Δίπλα σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα και τον πελτέ. Αφού τα τσιγαρίσουμε όλα μαζί σβήνουμε με το χυμό ντομάτας και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ψιλοκομμένο το σέλινο (κλωνάρια και φύλλα). Βράζουμε μέχρι να πάρουμε μία ωραία δεμένη σάλτσα. Όταν είναι έτοιμα τα φασόλια μας τα πρσθέτουμε στη σάλτσα με λίγο από τον ζωμό τους ( αναλόγως πόσο ζουμερά θέλεις να είναι). Όταν προσθέσουμε τα φασόλια στη σάλτσα ντομάτας αυτά σφίγγουν πάλι, οπότε τα ξαναψήνουμε για να χυλώσουν με τη σάλτσα μας για λίγο ακόμη!
Σου έχω και μυστικά
Βάλε ένα κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο στο τέλος του μαγειρέματος, σκέπασε την κατσαρόλα και άφησε το για 10 λεπτά. Άνοιξε την κατσαρόλα και πάρε μία βαθιά ανάσα. Μυρίζει υπέροχα.
Απαραίτητα αντί για ψωμί βούτηξε μέσα στην φασολάδα σου μπουκιές οσπριών από τον Φούρνο Ντουρουντού! Ταιριάζουν απόλυτα και δίνουν μία πιο χωριάτικη γεύση όπου και να τις προσθέσεις.
Επικοινωνήστε με το Φούρνο Ντουρουντούς για πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα αλλά και παραγγελίες πατώντας ΕΔΩ
Παραδοσιακός Φούρνος Ντουρουντούς-Η ιστορία μας
Η γιαγιά μας η Άννα ερχόμενη από το φαράγγι της Σαμαριάς για να παντρευτεί στα Σφακιά, έφερε μαζί της όλα τα μυστικά της μαγειρικής της. Αυτά τα μυστικά σύντομα τα μοιράστηκε με τις κόρες και τη νύφη της ενώ, με τη σειρά τους εκείνες τα κληροδότησαν σ’ εμάς, τα παιδιά τους…
Όπως είναι λοιπόν λογικό, οι παιδικές μας αναμνήσεις συνοδεύονται από μυρωδιές, γεύσεις και αρώματα τα οποία έχουν παραμείνει αναλλοίωτα στο μυαλό μας. Κι αυτά ακριβώς είναι τα εφόδια μας σε ένα ταξίδι που σας θέλουμε συνοδοιπόρους. Ελάτε να εξερευνήσουμε μαζί τα γευστικά μονοπάτια των Σφακίων και γνωρίστε το ξεχωριστό εκείνο κομμάτι της παράδοσης του τόπου μας. Η γιαγιά μας έλεγε:
“Αν θες παιδάκι μου να κανείς κάτι καλό, κάντο με τα χεράκια σου…”.
Διαβάστε περισσότερα για τον Παραδοσιακό Φούρνο Ντουρουντούς ΕΔΩ