search-button
cross-out

Παραδοσιακά τσουρέκια από την Εύα Παρακεντάκη

Λαχταριστά...
Παραδοσιακά τσουρέκια από την Εύα Παρακεντάκη

Υλικά

1 κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρέκι

100γρ νωπή μαγιά ή 33 γρ. ξερή

170 ml νερό χλιαρό

400  γρ.  ζάχαρη

½  κ. γ. μαχλέπι

1 κ.γ. κακουλέ σε σκόνη

5-6 δάκρυα μαστίχας

4 αυγά

120 ml γάλα

180 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο

Για την επάλειψη

2 κρόκους αυγού

1κ.σ. νερό

αμύγδαλο φιλέ

κροκάν αμυγδάλου

μάυρο σουσάμι

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε 4-5 κ.σ. αλεύρι για να δημιουργήσουμε ένα πηχτό χυλό που τον αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει περίπου μισή ώρα.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το γάλα, τα αρωματικά και τα αυγά και ανακατεύουμε τα υλικά μας με το χέρι.

Ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά στο μπολ  με τα υγρά  υλικά και ανακατεύουμε να ενωθούν.

Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε στο μίξερ ή στο χέρι μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι στη συνέχεια βγάζουμε το ζυμάρι στον πάγκο μας και του κάνουμε διπλώματα ώστε να πετύχουμε τις ίνες που πρέπει να έχει το τσουρέκι μας.

(ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΔΙΠΛΩΝΟΥΜΕ).

Στη συνέχεια βάζουμε το ζεστό βούτυρο με τα χέρια μας και συνεχίζουμε τα διπλώματα μέχρι να τελειώσει το βούτυρο.

Η ζύμη μας θα είναι κάπως υγρή αλλά αυτό δεν μας πειράζει, όσο φουσκώνει και ξεκουράζεται απορροφάει και το βούτυρο.

Σκεπάζουμε την λεκάνη με μεμβράνη και μία πετσέτα.Και αφήνουμε τα ζύμη να τριπλασιαστεί 4-5 ώρες σε ζεστό περιβάλλον. Όταν βάλουμε το δάχτυλο στη ζύμη και δεν επανέλθει η τρύπα που δημιουργήθηκε τότε είναι έτοιμο το ζυμάρι μας. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε  πλεξούδες τις βάζουμε στο ταψί και  τις αφήνουμε σκεπασμένες για μία ώρα ίσς και παραπάνω να ανέβουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170  και πριν τα φουρνίσουμε τα αλείφουμε με κροκό αυγού αραιωμένο με λίγο νερό .Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο η σουσάμι ή ζάχαρη.

Ψήνουμε στους 170 για 30 με 35 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος. Τα μικρότερα τσουρέκια θέλουν λιγότερη ώρα περίπου 20 με 25 λεπτά.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Eva’s cooking

Latest

Κρήτη: Ο 33χρονος που σκότωσε τη Ράνια είχε μεταφερθεί στην ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ και δεν τον κράτησαν
Ελλάδα

Κρήτη: Ο 33χρονος που σκότωσε τη Ράνια είχε μεταφερθεί στην ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ και δεν τον κράτησαν

Σε διαθεσιμότητα και άλλος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία, «καθαρός» ο φάκελός του
Ελλάδα

Σε διαθεσιμότητα και άλλος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία, «καθαρός» ο φάκελός του

Βασίλης Καρράς: Τι αποκαλύπτει ο βιογράφος του τραγουδιστή έναν χρόνο από τον θάνατο του
Lifestyle news

Βασίλης Καρράς: Τι αποκαλύπτει ο βιογράφος του τραγουδιστή έναν χρόνο από τον θάνατο του

Μπλέικ Λάιβλι: Κατέθεσε μήνυση κατά του Τζάστιν Μπαλντόνι για σεξουαλική παρενόχληση
Lifestyle news

Μπλέικ Λάιβλι: Κατέθεσε μήνυση κατά του Τζάστιν Μπαλντόνι για σεξουαλική παρενόχληση

Mέγκαν-Χάρι: Δείχνουν για πρώτη φορά τα παιδιά τους μετά απο χρόνια
Lifestyle

Mέγκαν-Χάρι: Δείχνουν για πρώτη φορά τα παιδιά τους μετά απο χρόνια

Ηλίας Ψινάκης:  Aποκαλύπτει  τη στρατηγική που χρησιμοποίησε για να  καθιερώσει τον Σάκη Ρουβά ως είδωλο της ελληνικής ποπ μουσικής
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ηλίας Ψινάκης: Aποκαλύπτει τη στρατηγική που χρησιμοποίησε για να καθιερώσει τον Σάκη Ρουβά ως είδωλο της ελληνικής ποπ μουσικής

Τραγωδία στην Αμφιλοχία: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός από το βυθισμένο ΙΧ
Ελλάδα

Τραγωδία στην Αμφιλοχία: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός από το βυθισμένο ΙΧ

Σαν σήμερα ο μικρός Ανδρέας έγραψε την τελευταία σελίδα στο ημερολόγιό του…
Ελλάδα

Σαν σήμερα ο μικρός Ανδρέας έγραψε την τελευταία σελίδα στο ημερολόγιό του…

zinapost.gr