search-button
cross-out

Παραδοσιακά τσουρέκια από την Εύα Παρακεντάκη

Λαχταριστά...
Παραδοσιακά τσουρέκια από την Εύα Παρακεντάκη

Υλικά

1 κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρέκι

100γρ νωπή μαγιά ή 33 γρ. ξερή

170 ml νερό χλιαρό

400  γρ.  ζάχαρη

½  κ. γ. μαχλέπι

1 κ.γ. κακουλέ σε σκόνη

5-6 δάκρυα μαστίχας

4 αυγά

120 ml γάλα

180 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο

Για την επάλειψη

2 κρόκους αυγού

1κ.σ. νερό

αμύγδαλο φιλέ

κροκάν αμυγδάλου

μάυρο σουσάμι

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε 4-5 κ.σ. αλεύρι για να δημιουργήσουμε ένα πηχτό χυλό που τον αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει περίπου μισή ώρα.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το γάλα, τα αρωματικά και τα αυγά και ανακατεύουμε τα υλικά μας με το χέρι.

Ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά στο μπολ  με τα υγρά  υλικά και ανακατεύουμε να ενωθούν.

Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε στο μίξερ ή στο χέρι μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι στη συνέχεια βγάζουμε το ζυμάρι στον πάγκο μας και του κάνουμε διπλώματα ώστε να πετύχουμε τις ίνες που πρέπει να έχει το τσουρέκι μας.

(ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΔΙΠΛΩΝΟΥΜΕ).

Στη συνέχεια βάζουμε το ζεστό βούτυρο με τα χέρια μας και συνεχίζουμε τα διπλώματα μέχρι να τελειώσει το βούτυρο.

Η ζύμη μας θα είναι κάπως υγρή αλλά αυτό δεν μας πειράζει, όσο φουσκώνει και ξεκουράζεται απορροφάει και το βούτυρο.

Σκεπάζουμε την λεκάνη με μεμβράνη και μία πετσέτα.Και αφήνουμε τα ζύμη να τριπλασιαστεί 4-5 ώρες σε ζεστό περιβάλλον. Όταν βάλουμε το δάχτυλο στη ζύμη και δεν επανέλθει η τρύπα που δημιουργήθηκε τότε είναι έτοιμο το ζυμάρι μας. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε  πλεξούδες τις βάζουμε στο ταψί και  τις αφήνουμε σκεπασμένες για μία ώρα ίσς και παραπάνω να ανέβουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170  και πριν τα φουρνίσουμε τα αλείφουμε με κροκό αυγού αραιωμένο με λίγο νερό .Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο η σουσάμι ή ζάχαρη.

Ψήνουμε στους 170 για 30 με 35 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος. Τα μικρότερα τσουρέκια θέλουν λιγότερη ώρα περίπου 20 με 25 λεπτά.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Eva’s cooking

Latest

Η ψυχολόγος Βέρα Αθανασίου, αναλύει στις “Αλήθειες με τη Ζήνα” την συμπεριφορά της Ειρήνης, αλλά και τη συνέντευξη της μοναδικής της φίλης που την στηρίζει ακόμα
Videos

Η ψυχολόγος Βέρα Αθανασίου, αναλύει στις “Αλήθειες με τη Ζήνα” την συμπεριφορά της Ειρήνης, αλλά και τη συνέντευξη της μοναδικής της φίλης που την στηρίζει ακόμα

Η επιστήθια φίλη της Ειρήνης μιλάει αποκλειστικά στις “Αλήθειες με τη Ζήνα” για το βράδυ που πέρασε στο κρατητήριο: «Ήταν σε άθλια κατάσταση, φοβάται τον κόσμο»
Videos

Η επιστήθια φίλη της Ειρήνης μιλάει αποκλειστικά στις “Αλήθειες με τη Ζήνα” για το βράδυ που πέρασε στο κρατητήριο: «Ήταν σε άθλια κατάσταση, φοβάται τον κόσμο»

Στην Ευελπίδων η 24χρονη Ειρήνη – Την συνέλαβαν μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση του ανθρώπου που φωτογράφησε ως πατέρα των παιδιών
Videos

Στην Ευελπίδων η 24χρονη Ειρήνη – Την συνέλαβαν μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση του ανθρώπου που φωτογράφησε ως πατέρα των παιδιών

Απέραντο πένθος στον Βόλο-“Έσβησε” η 20χρονη Σταυρούλα – Μεγαλείο ψυχής από τους γονείς της που δωρίζουν τα όργανά της
Ελλάδα

Απέραντο πένθος στον Βόλο-“Έσβησε” η 20χρονη Σταυρούλα – Μεγαλείο ψυχής από τους γονείς της που δωρίζουν τα όργανά της

Κρουασάν με αβοκάντο, αβγό και Αρσενικό Νάξου
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κρουασάν με αβοκάντο, αβγό και Αρσενικό Νάξου

Οι νικητές στην prime time της Πέμπτης
Τηλεθέαση

Οι νικητές στην prime time της Πέμπτης

Η τηλεθέαση των πρωινών- μεσημεριανών εκπομπών της Πέμπτης
Τηλεθέαση

Η τηλεθέαση των πρωινών- μεσημεριανών εκπομπών της Πέμπτης

Το The Secret Song τιμά τη μνήμη του Μανούσου Μανουσάκη με ένα συγκινητικό επεισόδιο!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το The Secret Song τιμά τη μνήμη του Μανούσου Μανουσάκη με ένα συγκινητικό επεισόδιο!

zinapost.gr