Λαδοκούλουρα Κρητικά από την Εύα Παρακεντάκη

Αυτά τα κουλούρια με ακολουθούν απο την παιδική μου ηλικία.Ήταν από τις πρώτες συνταγές που καταπιάστηκα και μου θυμίζουν πολλά.

Όμορφα και ξένοιαστα χρόνια τότε που έβαζα στην παλάμη μου όσα χωρούσαν και έτρεχα έξω για παιχνίδι.Μοσχομύριζε η γειτονιά όταν τα ξεφούρνιζε ο θείος μου..και σώριαζε την μία λαμαρίνα πάνω στην άλλη,περιμένοντας να κρυώσουν για να τα κάνουμε πυργάκια.

Να τα βγάλουμε στην σάλα του Ζαχαροπλαστείου και πριν καν το καταλάβουμε να αδειάζουν και να πρέπει να τα ξαναγεμίσουμε όμορφα ανέμελα παιδικά χρόνια..τότε που η μόνη μου υποχρέωση,ήταν ο ανεφοδιασμός του ασημένιου δίσκου με τα λαδοκούλουρα.

Υλικά

350 ml ελαιόλαδο

2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη

1/2 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκάλι

1 σφηνάκι ρακή

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

1 κουταλιά της σούπας αμμωνία που την διαλύουμε στο πορτοκάλι

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο τραβήξει)

1 κ.γ κανέλα

200 γρ. σταφίδες μαύρες

1/2 κ.γ γαρύφαλλο

Σουσάμι με ζάχαρη βρεγμένα για να περνάμε το κουλουράκι πριν το τοποθετήσουμε στο ταψάκι που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.

 

Εκτέλεση

Πρώτα βάζουμε όλα τα υγρά και τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.Θέλουμε το αποτέλεσμα μας να είναι μια απαλή αφράτη ζύμη.Την αφήνουμε μισή ώρα να ανταλλάξουν αρώματα τα υλικά μας και πλάθουμε δαχτυλάκια τα οποία ρολάρουμε στο μείγμα με το σουσάμι και την ζάχαρη.