Κρητικοί Λουκουμάδες σιροπιασμένοι με μέλι από την Εύα Παρακεντάκη!
Αυτοί οι λουκουμάδες είναι στην ζωή μου από τότε που θυμάμαι τα γλυκά.Ίσως είναι και από τα πρώτα γλυκά που γεύτηκα σαν παιδί! Αφράτα και μελωμένοι μέσα,τραγανοί από έξω! Σκέτη αμαρτία σου λέω τώρα. Τα χρόνια περνούν και εγώ μεγάλωσα τα παιδιά μου με το ίδιο γλυκό.
Πάμε για ψώνια;
Χυλός
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 και ¼ κούπα χλιαρό νερό
- 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- ½ κουταλάκι αλάτι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 8 γραμμαρίων
Σιρόπι
- 1 φλιτζάνι μέλι
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια νερό
Για το πασπάλισμα!
- 200 γρ. Σουσάμι
- 3-4 κ.σ. κανέλα
- 100 γρ. καρύδια
- Μέλι
- 1 λίτρο Ελαιόλαδο/Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά για το ζυμάρι μαζί και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα πηχτό χυλό το αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσει. βάζουμε τα υλικά του σιροπιού και το βράζουμε 4 λεπτά. Καβορντίζουμε το σουσάμι και τα καρύδια σε ένα τηγανάκι.Στη συνέχεια παίρνουμε δύο μικρά κουταλάκια και ένα ποτήρι.Βουτάμε τα κουταλάκια στο νερό,γεμίζουμε το ένα κουταλάκι με χυλό και με το άλλο σπρώχνουμε μέσα στο καυτό λάδι.Συνεχίζουμε και τηγανίζουμε τους λουκουμάδες,όποιον αφαιρούμε τον βουτάμε αμέσως στο σιρόπι και έπειτα στο σουσάμι-καρύδι κανέλα (αφού έχουμε περάσει το μείγμα από το μούλτι και έχουν γίνει τα υλικά μας σχεδόν σκόνη). Σερβίρουμε με έξτρα μέλι !