Ισπανική παέγια από την Εύα Παρακεντάκη
Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;Υλικά
- 400 γρ. γαρίδες
- ½ κ.γ. σαφράν
- 250 γρ. στήθος κοτόπουλο
- 100 γρ. χωριάτικο λουκάνικο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 300 γρ. ρύζι αρμπόριο
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1 ποτηράκι κρασί
- 200 γρ. μύδια με κέλυφος
- 100 γρ. αρακάς
- 200 γρ. τοματίνια
- 2 φρ. κρεμμυδάκια
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- ½ ματσάκι άνηθο
- αλάτι πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- χυμό από 1 λεμόνι
Για το σερβίρισμα
- λίγο άνηθο
- λίγο μαϊντανό
- φέτες λεμονιού
- Ζωμός από τις γαρίδες περίπου 700 Ml Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα κελύφη,τα κεφάλια από τις γαρίδες, το σαφράν και το νερό.Βράζουμε περίπου 15 λεπτά για να πάρουμε τον ζωμό και σουρώνουμε. Το τηγάνι μας το βάζουμε σε δυνατή φωτιά για να κάψει καλά.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε λωρίδες. Μία κ.σ. ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι και το πρώτο που βάζουμε είναι το μισό λουκάνικο. Τσιγαρίζουμε για 1 λεπτό να πάρει χρώμα και να αφήσει τα αρώματα του στο ελαιόλαδο. Αφαιρούμε το λουκάνικο σε ένα πιάτο.Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε 4-5 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε απο το τηγάνι μαζί με το τσορίθο στο ίδιο πιάτο.
Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι και τσιγαρίζουμε το υπόλοιπο τσορίθο. Σοτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να αρωματιστεί το ελαιόλαδο. Το αφαιρούμε αλλά αφήνουμε το αρωματισμένο ελαιόλαδο στο τηγάνι.Βάζουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε για 2 λεπτά και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.Τις βγάζουμε από το τηγάνι μαζί με τα υπόλοιπα. Βάζουμε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά για 2 λεπτά.Η σειρά της πάπρικας, σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε . Συμπληρώνουμε το ζωμό από τις γαρίδες περνώντας τον από ένα σουρωτήρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 15 λεπτά περίπου, με ανοιχτό καπάκι μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και συμπληρώνουμε ζωμό αν χρειαστεί (γιαυτό φτιάχνουμε πάντα λίγο παραπάνω). Προσθέτουμε τις γαρίδες, τα μύδια, τον αρακά, τα τοματίνια κομμένα στη μέση το κοτόπουλο, το λουκάνικο, και ανακατεύουμε απαλά με μία ξύλινη κουτάλα. Κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα μύδια.Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να μπομπάνει η παέγια μας.
Ψιλοκόβουμε το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού ,2 κ.σ. ελαιόλαδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι,και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε με λίγο άνηθο, μαϊντανό και μπόλικες φέτες από λεμόνι.