Η ψαρόσουπα της μανούλας με κρυμμένα μυστικά από την Εύα Παρακεντάκη
Απαραίτητο συστατικό της ψαρόσουπας αυτής,είναι η αγάπη της μάνας, που προσπαθεί να ταΐσει ψάρι και λαχανικά τα βλαστάρια της,κρύβοντας τα με επιδέξιο τρόπο μέσα σε μία σούπα βελουδένια.Υλικά
- 1 1/2 σκορπίνες, καπόνια ή κοκκινόψαρα (κατα προτίμηση φρέσκα)
- 4 καρότα
- 6 πατάτες
- 3 κρεμμύδια
- 3 κολοκυθάκια
- 1 μάτσο σέλινο
- 1/2 φλιτζάνι λάδι
- 1/2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
- 3 αυγά
- 2 λεμόνια
- Αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά μας.Τα βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό όλα μαζί προσθέτουμε και το λάδι,όταν είναι έτοιμα τα αποσύρουμε και στο ζωμό από τα λαχανικά βράζουμε το ψάρι μας.Λίγο πριν να είναι έτοιμο ρίχνουμε πάλι τα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα για άλλα 3-4 λεπτά,έτσι ώστε να ενωθούν όλες οι γεύσεις. Αφαιρούμε σε μία πιατέλα το ψάρι μας και σε μία άλλη τα λαχανικά μας.Καθαρίζουμε το ψάρι και περίπου το 1/3 της ποσότητας του μαζί με ζουμί το βάζουμε στο μπλέντερ να διαλυθεί.Το ίδιο κάνουμε και με τα λαχανικά μας (2 πατάτες-1 κολοκύθι-1 κρεμμύδι-1 καρότο-λίγο σέλινο). Τους πηχτούς ζωμούς που έχουμε δημιουργήσει μαζί με το ζωμό της σούπας μας,τους ενώνουμε και περνάμε από μία σίτα 2 φορές,για να μην έχει κανένα κόκκαλο η σούπα μας. Αφού πάρει βράση,δοκιμάζουμε αν θέλει άλλο αλάτι και ρίχνουμε το ρύζι.Όταν το ρύζι είναι έτοιμο χτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά ,προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών και χτυπάμε με ένα αυγοδάρτη το αυγολέμονο μας.Βάζουμε στα αβγά σιγά σιγά από το ζεστό ζουμί και ανακατεύουμε για να πάρουν θερμοκρασία τα αυγά μας για να μη μας κόψουν.
Προσθέτουμε το μείγμα στη σούπα ανακατεύοντας συνεχώς. Την ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά και την αφήνουμε να πάρει μια δυο βράσεις.
Ετοιμάζουμε λαδολέμονο και περιχύνουμε το ψάρι και τα υπόλοιπα λαχανικά μας!