search-button
cross-out

Η πιο ζουμερή Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα από την Εύα Παρακεντάκη!

Με αυτη την συνταγή για γαλοπούλα, θα κάνετε όλους να μείνουν με το στόμα ανοιχτό
Η πιο ζουμερή Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα από την Εύα Παρακεντάκη!

Θα γίνει απ’ έξω τραγανή και καλοψημένη και το κρέας της θα είναι λαχταριστό, ζουμερό και πεντανόστιμο.

Γαλοπούλα που όλοι θα λατρέψουν!
Υλικά
1 γαλοπούλα τεσσάρων κιλών
2 κ.σ. βούτυρο
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη γέμιση

1/4 φλ. Ελαιόλαδο
200 γρ. εντόσθια
100 γρ μπέικον
200 γρ. χοιρινό κιμά
300 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. κονιάκ
10 δαμάσκηνα
10 ξερά σύκα
20 κάστανα βρασμένα
10 βερίκοκα ξερά
2 μήλα πράσινα
1/2 φλ. καρυδόψιχα καβουρντισμένη
1/2 φλ. κουκουνάρι καβουρντισμένο
1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
χυμό από 1 πορτοκάλι
2 φλ. κυβάκια από μπαγιάτικο ψωμί
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα ψητού

Oλα τα υγρά του ψησίματος (που έμειναν στο ταψί)
3 κ.σ. αλεύρι
1 φλ. μαυροδάφνη
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 λίτρο ζωμός (από το λαιμό και τις φτερούγες με λίγο σέλερι, ένα
καρότο και ένα κρεμμύδι)
1 κλαδάκι δεντρολίβανο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρούμε το λαιμό και τις άκρες από τις φτερούγες για να φτιάξουμε ένα ζωμό.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο τα καρεδάκια ψωμιού και τα ψήνουμε για 8’ στους 200ºC, να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα εντόσθια. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τους κιμάδες μας , το μπέικον και τα εντόσθια για 10 λεπτάκια. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κονιάκ και με το χυμό πορτοκάλι και αφήνουμε να μας γλασάρει η γέμιση. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δαμάσκηνα, κάστανα, βερίκοκο, σύκο, ψωμί, μήλα, καρύδι, κουκουνάρι, ξύσμα, αλάτι-πιπέρι ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε την ωμή γαλοπούλα μας σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 2 ώρες. Βγάζουμε όσο περισσότερο λίπος μπορούμε από την κοιλιά. Πιάνουμε το δέρμα του λαιμού και το στερεώνουμε γυρνώντας το προς τα πάνω με μία οδοντογλυφίδα ή το ράβουμε. Αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά και γεμίζουμε. Ράβουμε τη γαλοπούλα. Τα πόδια και τις φτερούγες τα δένουμε κολλημένα στο σώμα με ένα σπάγκο φούρνου,για να κρατήσει το πουλερικό ωραίο σχήμα με το ψήσιμο αλλά και για να μείνουν οι χυμοί και η υγρασία στο εσωτερικό του.
Παίρνουμε βούτυρο στα χέρια μας και αλείφουμε εξωτερικά. Αλάτι και πιπέρι και την βάζουμε σε ένα ρηχό ταψί με το στήθος προς τα πάνω, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220 βαθμούς πάνω κάτω χωρίς αέρα και ψήνουμε για 35΄ για να μας ροδίσει. Αμέσως μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150 και ψήνουμε για περίπου 3 ½ ώρες.Καθ’ όλη τη διάρκεια αλείφουμε τακτικά με πινέλο το πουλερικό μας με ζουμάκι από τα υγρά του ταψιού, το επαναλαμβάνουμε κάθε μισή ώρα. Αν ροδίσει πολύ στήθος, σκεπάζουμε με λαδόκολλα.
Πως βλέπουμε αν είναι έτοιμη: με ένα σουβλί στο μπούτι της γαλοπούλας τρυπήσουμε και το υγρό που βγαίνει είναι ροζέ , σημαίνει ότι θέλει κι άλλο ψήσιμο. Αν βγαίνει εντελώς διάφανο, είναι έτοιμη. Με θερμόμετρο ψησίματος, στο μπούτι πρέπει δείξει 82-83 βαθμούς .
Τη βγάζουμε από το φούρνο, την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για 30΄. Παίρνουμε από το ταψί όσο περισσότερο λίπος μπορούμε με ένα μεγάλο κουτάλι. Τα υπολείμματα του ταψιού είναι πολύ νόστιμα σε γεύση.
Για τη σάλτσα της γαλοπούλας
Βάζουμε το ζωμό από το ταψί σε μία κατσαρόλα.
Σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ψήνουμε το αλεύρι για 3΄, ανακατεύοντας με αυγοδάρτη. Προσθέτουμε τα κρασιά και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε και το ζεστό ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς.
Δένουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε ίγο δεντρολίβανο για τον αρωματισμό.
Σουρώνουμε τη σάλτσα σε σίτα και τη διατηρούμε πάντα πολύ ζεστή.
Σερβίρουμε τη γαλοπούλα ολόκληρη, με τη σάλτσα μας σε μία σαλτσιέρα.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Eva’s cooking

Latest

Θεσσαλονίκη: Πολυτελές αυτοκίνητο έχασε τον έλεγχο και «καρφώθηκε» σε κολονάκια – Δείτε βίντεο
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Πολυτελές αυτοκίνητο έχασε τον έλεγχο και «καρφώθηκε» σε κολονάκια – Δείτε βίντεο

Βασιλιάς Κάρολος: Τα διαφορετικά Χριστούγεννα με την βασιλική οικογένεια – Ποιους κανόνες του πρωτοκόλλου ετοιμάζεται να αλλάξει
Lifestyle news

Βασιλιάς Κάρολος: Τα διαφορετικά Χριστούγεννα με την βασιλική οικογένεια – Ποιους κανόνες του πρωτοκόλλου ετοιμάζεται να αλλάξει

Αγρίνιο: Συνελήφθη 56χρονος για εκδικητική πορνογραφία σε βάρος της εν διαστάσει συζύγου του
Videos

Αγρίνιο: Συνελήφθη 56χρονος για εκδικητική πορνογραφία σε βάρος της εν διαστάσει συζύγου του

H 85χρονη γιαγιά από τη Ζάμπια είναι το νέο… είδωλο της μόδας
Lifestyle news

H 85χρονη γιαγιά από τη Ζάμπια είναι το νέο… είδωλο της μόδας

Εύα Καϊλή: Δεν θα πάρει διαζύγιο με τον Τζόρτζι – Το παιδί χρειάζεται και τους δύο κοντά του, είπε ο Δημητρακόπουλος
Ελλάδα

Εύα Καϊλή: Δεν θα πάρει διαζύγιο με τον Τζόρτζι – Το παιδί χρειάζεται και τους δύο κοντά του, είπε ο Δημητρακόπουλος

Μητέρα και κόρη αγωνίζονται μαζί στον Εθνικό Καλαμάτας
Ελλάδα

Μητέρα και κόρη αγωνίζονται μαζί στον Εθνικό Καλαμάτας

Σήμερα τιμάται από την εκκλησία η μνήμη του Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη
Zina's Blog

Σήμερα τιμάται από την εκκλησία η μνήμη του Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη

Θρήνος για τον 45χρονο πραγματογνώμονα τροχαίων ατυχημάτων που έχασε τη ζωή του όταν η μηχανή που επέβαινε συγκρούστηκε με ασθενοφόρο- Το σοκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο
Videos

Θρήνος για τον 45χρονο πραγματογνώμονα τροχαίων ατυχημάτων που έχασε τη ζωή του όταν η μηχανή που επέβαινε συγκρούστηκε με ασθενοφόρο- Το σοκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο

zinapost.gr