Φανουρόπιτα εύκολη από την Εύα Παρακεντάκη!
Η Μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή κατά την παράδοση. Ήταν σκληρή και άπονη με τους φτωχούς και δεν τους βοηθούσε ποτέ ενώ μπορούσε .Εξαιτίας της κακίας της λοιπόν, πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της αλλά αυτή ακόμη και στον κάτω κόσμο έδειξε την κακία της. Ο Άγιος μη μπορώντας να κάνει κάτι άλλο παρακάλεσε, να μην φτιάχνουν τίποτα για αυτόν, αλλά μόνο για την συγχώρεση της ψυχής, της μητέρας του.
Υλικά
• 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 170 γρ. ζάχαρη
• 220 ml. ελαιόλαδο
• 300 ml. χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
• 150 γρ. σταφίδες ξανθές
• 200 γρ. καρύδια τριμμένα
• 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
• ½ κ.γ σόδα
• 1 κ.σ κανέλλα
• ¼ κ.γ γαρύφαλλο τριμμένο
• σουσάμι
Εκτέλεση
Σε μια μπασίνα ρίχνουμε το λάδι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε την σόδα, την οποία έχουμε διαλύσει στη πορτοκαλάδα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν έως ότου γίνει ένα μείγμα σαν κέικ και ρίχνουμε την κανέλα,το γαρύφαλλο,το ξύσμα, τις σταφίδες και τα καρύδια.Λαδώνουμε το ταψί ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας, πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.