Burger ψαριού με σάλτσα αβοκάντο από την Εύα Παρακεντάκη!
Πόσες μαμάδες και μπαμπάδες δεν έχουν προβληματιστεί άπειρες φορές πώς θα δώσουν στα μικρά «τερατάκια» τους ψάρι;;;Eγώ σαν μαμά τριών παιδιών, έδωσα τη δική μου μάχη και βγήκα νικήτρια! Όχι πιέζοντας τα παιδιά μου, αλλά κάνοντάς τους τα κέφια! Τι αγαπάνε τα παιδιά με ένα στόμα, μία φωνή;
Tα BURGER!!! Εδώ είμαι εγώ λοιπόν να τους κάνω το χατίρι και να τα μυήσω στη ζουμερή και ασύγκριτη γεύση της φρεσκοψαρεμένης τσιπούρας σε μορφή μπιφτεκιού!
Μπιφτέκια
- 6 φιλέτα τσιπούρας
- ½ κρεμμύδι
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- ½ πιπεριά κόκκινη
- ½ lime (το ξύσμα του)
- 1 κ.σ. χυμός lime
- 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 2 κ.σ. σουσάμι
- 1 κ.σ. μαγιονέζα
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2-3 κ.σ. φρυγανιά
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Σάλτσα αβοκάντο
- 1 πολύ ώριμo αβοκάντο
- ½ μικρό κρεμμύδι ξερό
- 2 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- Λίγο αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ξύσμα και χυμό από 1 lime
Για το σερβίρισμα
- 4 ψωμάκια για burger
- Ροδέλες ντομάτας
- Ροδέλες κρεμμύδι
Εκτέλεση σάλτσας αβοκάντο
Καθαρίζουμε το αβοκάντο από τη φλούδα και το κουκούτσι και το ρίχνουμε στο μπλέντερ. Καθαρίζουμε το κρεμμυδάκι και το προσθέτουμε.Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε καλά, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αδειάζουμε σε ένα μπολάκι και τοποθετούμε στο ψυγείο.
Eκτέλεση μπιφτεκιού και στήσιμο burger
Στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί τα φιλέτα τσιπούρας ,αφαιρούμε τυχόν κόκκαλα και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Τα βάζουμε στο μούλτι και χτυπάμε, μέχρι να λιώσουν σχεδόν και να πάρουν την υφή του κιμά. Βάζουμε το μείγμα σε μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Aνακατεύουμε καλά με το χέρι και το χωρίζουμε σε 4 μεγάλα μπιφτέκια. Aλείφουμε τα μπιφτέκια με λίγο λάδι και τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Όταν ψήσουμε τα μπιφτέκια, ζεσταίνουμε για λίγη ώρα τα ψωμάκια στο ίδιο τηγάνι με τα ζουμιά από το μπιφτέκι μας. Όταν είναι έτοιμα, αλείφουμε με τη σάλτσα, τοποθετούμε πάνω τους τα burgers του ψαριού, το κρεμμύδι και τη ντομάτα. Σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι του ψωμιού και σερβίρουμε.
Για να μην μυρίζουμε τα χέρια ψάρι μετά το μαγείρεμα!
Βάλε στα χέρια σου οδοντόπαστα, τρίψ’τα και ξέβγαλε.
Πριν ακουμπήσεις το ψάρι, τρίψε τα χέρι σου με χοντρό αλάτι.
Ξύδι με μαλακτικό ρούχων.
Λεμόνι με σόδα.