Αυθεντική Black Forest από την Εύα Παρακεντάκη!
Η τούρτα black forest έχει σοκολατένιο παντεσπάνι με στρώσεις από μαυροκέρασα και λικέρ, η αφράτη σαντιγί ενδιάμεσα και εξωτερικά την κάνουν σαν συννεφένιο όνειρο.Αυτή που σας έχω εδώ είναι η αυθεντική συνταγή για τούρτα μπλακ φόρεστ. Με καταγωγή από την Καρλσρούη, την καρδιά της περιοχής Black Forest στην Γερμανία.
Για τη στρώση μπισκότου
150 γρ. μπισκότα βουτύρου
4-6 κ.σ. λικέρ μαυροκέρασο
Για το παντεσπάνι
180 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. κοφτά μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
80 γραμ. κακάο άγλυκο
150 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
80 ml ηλιέλαιο
2 αυγά (σε θερμ. δωμ.)
190 γρ. ξινόγαλο
60 γρ. καφέ φίλτρου
2 βανιλίνες
Για το στήσιμο της τούρτας
2 σφηνάκια λικέρ μαυροκέρασο (Kirsch)
2 συσκευασίες μαυροκέρασο σε σιρόπι
800 γρ. κρύα κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
1 βανιλίνη
60 γρ. άχνη ζάχαρη
τρίμμα σοκολάτας για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Για τη μπισκοτένια βάση
Στο μούλτι χτυπάμε το μπισκότο και το λικέρ. Σε ένα τσέρκι 23 εκ. πάνω στη πιατέλα που θα σερβίρουμε στρώνουμε τη βάση και την βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει όση ώρα κάνουμε την υπόλοιπη διαδικασία.
Για το παντεσπάνι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C στον αέρα. Λαδώνουμε 2 στρογγυλα ταψάκια μία χρήση με διάμετρο 23 εκατ. Τους στρώνουμε στη βάση αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Σε μία μπασίνα βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι και το κακάο. Τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μία άλλη μπασίνα, βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξινόγαλο και τη βανίλια. Με μίξερ χειρός ή στο κανονικό μεγάλο μας μίξερ χτυπάμε τα υλικά για 4 περίπου λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε και ολα τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον καφέ που φροντίζουμε να είναι χλιαρός και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένας ωραίος παχύς χυλός.
Μοιράζουμε στα 3 ταψάκια σε ίσα μέρη το παντεσπάνι στον φούρνο γύρω στα 20-25΄ στον αέρα. Αφού ψηθούν τα βγάζουμε από το φούρνο και πολύ σημαντικό είναι να τα αφήσουμε να κρυώσουν τελείως.
Για τις στρώσεις της τούρτας
Στραγγίζουμε τα μαυροκέρασα σε ένα σουρωτήρι πάρα πολύ καλά και βάζουμε 1 φλιτζάνι από το ζουμί τους σε ένα κατσαρολάκι. Βράζουμε το σιρόπι σε μέτρια φωτιά μέχρι να συμπυκνωθεί και να έχουμε στο τέλος 1/3 του φλιτζανιού από το συμπυκνωμένο σιρόπι. Προσθέτουμε το λικέρ για έξτρα άρωμα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε και αυτό να κρυώσει.
Αφού έχει κρυώσει και το παντεσπάνι μας αλλά και το σιρόπι, αλείφουμε με ένα πινέλο και τα τρία παντεσπάνια με το σιρόπι μας. Στη συνέχεια κόβουμε τα κεράσια στη μέση και κρατάμε και κάποια ολόκληρα για το γαρνίρισμα.
Για την σαντιγί
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την κρύα κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά. Προσθέτουμε τη βανίλια και την άχνη και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για περίπου 3΄μέχρι η κρέμα να μετατραπεί σε μια αέρινη σαντιγί.
Για το στήσιμο της black forest
Ξεφορμάρουμε την μπισκοτένια βάση. Απλώνουμε 4-5 κουταλιές σαντιγί και απλώνουμε. Βάζουμε στην επιφάνεια της σαντιγί λίγα κεράσια κομμένα και τη συνέχεια περιχύνουμε με λίγο από το σιρόπι κεράσι.
Βάζουμε το πρώτο παντεσπάνι και σε αυτή τη στρώση βάζουμε τα 3/4 από τα κεράσια μας ανακατεμένα με το σιρόπι. Τέλος καλύπτουμε με το δεύτερο παντεσπάνι που το περιχύνουμε με σιρόπι. Αλείφουμε γύρω γύρω του και επάνω την υπόλοιπη σαντιγί και γαρνίρουμε με κεράσια και με τρίμμα σοκολάτας.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.