Γιατί έχουμε να πάμε στο φεγγάρι εδώ και 50 χρόνια;
Η απάντηση είναι... καταθλιπτικήΤο να φτάσουμε μέχρι τη Σελήνη δεν είναι μόνο ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της NASA, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας στο σύνολό της – γιατί λοιπόν δεν το έχουμε κάνει εδώ και πάνω από 50 χρόνια;
Όπως γράφει το newsbomb.gr το 1969 ήταν η πρώτη φορά που ο άνθρωπος πάτησε το πόδι του στην επιφάνεια της Σελήνης, καθώς ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν διέσχισαν τη Θάλασσα της Γαλήνης.
Πέντε επιπλέον επανδρωμένες προσεδαφίσεις ακολούθησαν αυτή την αρχική αποστολή, με την τελευταία να έγινε τον Δεκέμβριο του 1972, καθώς η αποστολή Apollo 17 έσπασε αμέτρητα ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου διαστημικού περιπάτου.
Ωστόσο, στα 50 χρόνια που ακολούθησαν, ούτε ένας άνθρωπος δεν έχει επιστρέψει στην επιφάνεια της Σελήνης, αφήνοντας πολλούς λάτρεις του διαστήματος να αναρωτιούνται για ποιο λόγο – ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τον αριθμό των ενεργών διαστημικών δραστηριοτήτων εντός και εκτός της NASA.
Έχουμε δει αμέτρητους αστροναύτες να εξερευνούν το διάστημα με συνεχή ταξίδια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Υπάρχουν ακόμη και αστροναύτες που αυτή τη στιγμή έχουν κολλήσει στο διάστημα, οπότε γιατί δεν μπορούν απλώς να επισκεφθούν τη Σελήνη στο μεταξύ;
Δυστυχώς, όπως αποκάλυψε ο πρώην διοικητής της NASA Jim Bridenstine, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη – και μάλλον καταθλιπτική επίσης.
Ποιος ο λόγος που δεν έχουμε πάει ξανά στο φεγγάρι
Ο Bridenstine δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Αν δεν υπήρχε το πολιτικό ρίσκο, θα ήμασταν στο φεγγάρι αυτή τη στιγμή», τονίζοντας ότι «στην πραγματικότητα, πιθανότατα τώρα θα ήμασταν στον Άρη».
Η ρίζα του ζητήματος φαίνεται λοιπόν να είναι τόσο τα χρήματα όσο και ο χρόνος, καθώς οποιοδήποτε μελλοντικό πρόγραμμα θα έπαιρνε πάρα πολύ καιρό και θα κόστιζε πάρα πολλά χρήματα.
Κατά την πρώτη του θητεία ως πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 1,6 δισ. δολαρίων σε ένα σχέδιο για την επιστροφή αστροναυτών στη Σελήνη έως το 2024, ενώ τα πρόσφατα σχέδια της NASA έχουν μεταθέσει την ημερομηνία αυτή στα τέλη του 2026.
Η NASA σίγουρα δεν είναι η μόνη που προσπαθεί να συνεχίσει την εξερεύνηση του διαστήματος, καθώς η SpaceX του Έλον Μασκ έχει κάνει επίσης έντονες προσπάθειες τόσο για την επιστροφή στη Σελήνη όσο και για την άφιξη και τον αποικισμό του Άρη με το σχέδιο «Occupy Mars».
Ωστόσο, η SpaceX εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ζητήματα κυβερνητικών κανονισμών, καθώς ο William Gerstenmaier – αντιπρόεδρος της εταιρείας για την κατασκευή και την αξιοπιστία – παραπονέθηκε τον Οκτώβριο του 2023 για τις ρυθμιστικές αρχές που φέρονται να «πνίγουν» τα έργα.
Όπως ανέφερε το CNN, ο Gerstenmaier είπε: «Είναι κρίμα όταν το υλικό μας είναι έτοιμο και εμείς δεν μπορούμε να πάμε λόγω κανονισμών ή κάποιας αναθεώρησης», συνεχίζοντας να ισχυρίζεται ότι αυτές οι καθυστερήσεις δεν έχουν «καμία σχέση με τη δημόσια ασφάλεια».
Παραμένει λοιπόν απογοητευτικό και καταθλιπτικό το γεγονός ότι η πρόοδος στην εξερεύνηση του διαστήματος δεν ανακόπτεται από τη δική μας έρευνα και τεχνολογία, αλλά από κυβερνητικές ρυθμίσεις, δαπάνες και γραφειοκρατία.
Με τον Μασκ να εδραιώνει περαιτέρω τη θέση του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη με αύξηση της καθαρής του αξίας κατά 26 δισ. δολάρια μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές, αναρωτιέται κανείς αν αυτό θα είναι αρκετό για τον μεγιστάνα της τεχνολογίας ώστε να ξεπεράσει τους κανονισμούς – ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τους στενούς δεσμούς του με τον σημερινό πρόεδρο.
Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.