Ποιος είναι ο «μαγικός αριθμός» χρημάτων που φέρνει την ευτυχία; – Μέχρι και οι επιστήμονες διαφωνούν
Το 2020 συμμετείχαν σε έρευνα όσοι είχαν κερδίσει λαχείο στη Σουηδία και διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούσαν να νιώθουν χαρούμενοι μία δεκαετία - και παραπάνω - αργότεραTo 2010 είχε βγει μία μελέτη από δύο νομπελίστες που έλεγε ότι τα 75.000 δολάρια ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα – περίπου 110.000 δολάρια σε σημερινά χρήματα – αρκούν για να είναι κανείς ευτυχισμένος. Παρά το γεγονός ότι ο εν λόγω αριθμός, είχε εδραιωθεί στις σκέψεις πολλών – κυρίως όσων ήθελαν να τον φτάσουν – πιο πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει ότι μπορεί να μην υπάρχει οικογενειακό εισόδημα στο οποίο η ευτυχία κορυφώνεται και ότι περισσότερα χρήματα μπορεί να επηρεάσουν εξίσου το πώς νιώθουμε.
«Θα ήταν απολύτως λάθος να περιοριστεί η αναζήτηση της ευτυχίας στην επιδίωξη του χρήματος», είπε ο Matt Killingsworth, ανώτερος συνεργάτης στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. «Ταυτόχρονα, θα ήταν επίσης λάθος να απορρίψουμε εντελώς τα χρήματα ως σημαντικό παράγοντα».
Τα χρήματα αγοράζουν την ευτυχία
Οι άνθρωποι με υψηλότερα εισοδήματα τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι, τόσο στην καθημερινότητά τους, όσο και σε συνολικό επίπεδο, γεγονός που προκύπτει από πολυάριθμες μελέτες στις ΗΠΑ.
Ο αριθμός των 75.000 δολαρίων, με βάση τις απαντήσεις περισσότερων από 450.000 Αμερικανών σε μια έρευνα της Gallup, ίσχυε αποκλειστικά για το πώς νιώθουν καθημερινά, αλλά όχι συνολικά.
Όσες οικογένειες έβγαζαν πάνω από 120.00 δολάρια τον χρόνο, αξιολογούσαν τη ζωή τους πολύ υψηλότερα, συγκριτικά με όσους δεν ήταν σε αυτό το επίπεδο.
Μεταγενέστερες μελέτες έθεσαν υπό αμφισβήτηση το ποσό των 75.000 δολαρίων. Το 2021, ο Killingsworth χρησιμοποίησε δεδομένα που μετρούσαν περισσότερες διαβαθμίσεις ευτυχίας από την αρχική έρευνα και διαπίστωσε ότι η διάθεση των ανθρώπων σε καθημερινό επίπεδο, συνέχιζε να βελτιώνεται και μετά από τα 75.000 δολάρια.
Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η απόκτηση περισσότερων χρημάτων κάνει τους ανθρώπους να είναι πιο ευτυχισμένοι με τη ζωή τους. Το 2020 συμμετείχαν σε έρευνα όσοι είχαν κερδίσει λαχείο στη Σουηδία και διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούσαν να νιώθουν χαρούμενοι μία δεκαετία – και παραπάνω – αργότερα.
Η σχέση μεταξύ χρημάτων και ευτυχίας είναι ξεκάθαρη, αλλά όχι απλή, μεταδίδει η Wall Street Journal.
Μία άποψη είναι ότι τα χρήματα έχουν σημασία για την ευτυχία, αλλά όχι τεράστια. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε μια αρκετά στενή ζώνη του φάσματος της ευτυχίας, απαιτούνται γενικά μεγάλες αυξήσεις στο εισόδημα για να νιώσουν ιδιαίτερη αύξηση του αισθήματος της χαράς.
Επιπλέον οι ερευνητές δεν έχουν καταλάβει ακριβώς γιατί περισσότερα χρήματα συνδέονται με περισσότερη ευτυχία. Η κύρια εξήγηση του Killingsworth: Δεν είναι αυτό που αγοράζουν τα χρήματα, αλλά οι επιλογές που προσφέρουν.
Πάντως, όσοι ανέφεραν ότι ήταν ευτυχισμένοι ως έφηβοι κέρδιζαν περισσότερα χρήματα γύρω στην ηλικία των 30 ετών, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012.
Ίσως ο αριθμός να είναι το εκατομμύριο, αλλά…
Συμπερασματικά, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας μαγικός αριθμός – ειδικά τα 75.000 δολάρια – στον οποίο οι ερευνητές να συμφωνούν ως το σημείο όπου η ευτυχία σταματά να αυξάνεται ανάλογα το εισόδημα.
Ορισμένες μελέτες, όπως αυτές του Killingsworth, διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει τέτοιο σημείο, ή τουλάχιστον δεν το έχουν βρει στα διαθέσιμα δεδομένα. Ίσως υπάρχει σε επίπεδο εισοδήματος για το οποίο δεν υπάρχουν αρκετά σημεία δεδομένων, όπως 1 εκατομμύριο δολάρια ή περισσότερα.
«Είναι πολύ δύσκολο να δουλεύεις με τους πολύ πλούσιους», είπε ο Justin Wolfers, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Michigan. «Δεν είναι πολλοί και δεν τους αρέσει να απαντούν σε έρευνες».
Σε κάθε περίπτωση, η ιδέα ενός «μαγικού αριθμού» για τη μέγιστη ευτυχία είναι ελκυστική.
Ο Angus Deaton, ο άλλος συγγραφέας της μελέτης του 2010 και βραβευμένος με Νόμπελ, είπε ότι πιστεύει ότι μέρος της δημοτικότητας του αριθμού των 75.000 δολαρίων ήταν ότι φαινόταν εφικτός για πολλούς ανθρώπους.
newmoney.gr
Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.