search-button
cross-out

Το διαχρονικό πολίτικο τσουρέκι

Ήρθε και εκείνη η εποχή του χρόνου που ψάχνουμε συνταγές για τσουρεκι, αναζητούμε μπαχαρικά που θα απογειώσουν τη γεύση τους και το άρωμά τους
Το διαχρονικό πολίτικο τσουρέκι

. Μπαίνουμε στο δίλημμα: πολιτικο τσουρεκι, στιβαρό, με πλούσιο το άρωμα της μαστίχας και του καρδάμωμου ή αφράτο, με ίνες, με άρωμα εσπεριδοειδών; Με φρέσκια μαγιά ή ξηρή, με ελαιόλαδο ή βούτυρο;

ΥΛΙΚΑ για 3-5 τσουρέκια

1.200 αλεύρι για τσουρέκια (υπάρχουν αρκετά στα σούπερ μάρκετ, χρησιμοποίησα Μάννα το χρυσό)

100 γρ. φρέσκια μαγιά

200 γρ. βούτυρο αγελαδινό (λιωμένο και χλιαρό)

350 γρ. ζάχαρη

400 ml χλιαρό γάλα πλήρες

4 αυγά (ελαφρά χτυπημένα)

1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη

2 κουταλάκια του γλυκού καρδάμωμο (κακουλέ) κοπανισμένο

1 κουταλιά της σούπας μαχλέπι (ένα φακελάκι είναι αυτή η ποσότητα)

1 λοβός βανίλιας ή ένα φακελάκι άρωμα βανίλιας

1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

αμύγδαλα φιλέ ή σουσάμι ή παπαρουνόσπορο για το γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Συγκεντρώστε όλα τα υλικά που χρειάζονται για τα τσουρέκια, ζυγίστε ο,τι χρειάζεται, κοσκινίστε το αλεύρι, λιώστε το βούτυρο, ζεστάνετε το γάλα και τρίψτε τα μυρωδικά. Είναι αρκετά τα υλικά, οπότε αν τα έχετε όλα έτοιμα μπροστά σας θα είναι ευκολότερη η διαδικασία και πιο γρήγορη.

Θα χρειαστείτε ένα πολύ μεγάλο μπολ ή λεκάνη για να ζυμώσετε τα τσουρέκια και να τα αφήσετε να φουσκώσουν και ένα λίγο μικρότερο μπολ για να φτιάξετε το προζύμι.

Αρχικά παίρνετε το μικρότερο μπολ, ρίχνετε μέσα δύο – τρεις κουταλιές της σούπας αλεύρι, μία – δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό γάλα, το ⅓ της ποσότητάς του, και τη μαγιά αφού τη θρυμματίσετε με τα χέρια σας. Ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε έναν αραιό χυλό, το σκεπάζετε και το αφήνετε στην άκρη για 15 λεπτά ώσπου αυτό να αρχίσει να φουσκώνει.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίξερ για τα αναμείξετε τα υλικά ή να το κάνετε με τα χέρια, αν έχετε δυνατά μπράτσα ή αν θέλετε με την ευκαιρία να αποκτήσετε.

Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ ή σε μια μεγάλη λεκάνη το αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύετε με μια σπάτουλα. Το αλεύρι δεν το ρίχνετε όλο εξαρχής, κρατάτε ένα περίπου φλιτζάνι για το τέλος. Μετά προσθέτετε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, κρατάτε μια πολύ μικρή ποσότητα -2 κουταλιές περίπου της σούπας- για τα αλείψετε τα τσουρέκια στο τέλος. Ρίχνετε τα μπαχαρικά -καρδάμωμο, μαστίχα, μαχλέπι- μέσα στη ζάχαρη και τα αδειάζετε στο μπολ με το αλεύρι. Ανακατεύετε ξανά λίγο με τη σπάτουλα, αυτό βοηθάει στο να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά, γιατί είναι μεγάλη η ποσότητα του αλευριού. Τέλος, ρίχνετε και το μείγμα της μαγιάς, το γάλα και το μισό λιωμένο βούτυρο. Το υπόλοιπο μισό θα το κρατήσετε για να ζυμώσετε στο τέλος το ζυμάρι. Σε αυτό το σημείο αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια ή τοποθετείτε τον γάντζο της ζύμης στο μίξερ και ξεκινάτε.

Όταν θα δείτε ότι έχετε μια ζύμη ελαστική και βαριά προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι που έχετε κρατήσει και ζυμώνετε. Η ζύμη είναι μαλακή και απαλή αλλά δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Τώρα ήρθε η σειρά να χρησιμοποιήσετε το άλλο μισό λιωμένο βούτυρο.

Ρίχνετε λίγο λίγο το λιωμένο βούτυρο και διπλώνετε τη ζύμη, αυτό το κάνετε μέχρι να τελειώσει όλο το βούτυρο. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει, θα πάρει τουλάχιστον δύο ώρες, γιατί η ζύμη είναι βαριά και λιπαρή, θέλει λοιπόν υπομονή.

Όταν διπλαστεί σε όγκο, ζυμώνετε ξανά τη ζύμη ελαφρά, δηλαδή “ξεφουσκώνετε” με τα χέρια σας τη ζύμη, την διπλώνετε ξανά -όπως φαίνεται στο βίντεο- και την αφήνετε να φουσκώσει ακόμα μια φορά. Γενικά να ξέρετε ότι η ζύμη των τσουρεκιών θέλει το χρόνο της, να είστε υπομονετικοί μαζί της και δεν θα χάσετε.

Όταν δείτε ότι η ζύμη σας έχει φουσκώσει, και συνήθως φουσκώνει πολύ, την “ξεφουσκώνετε” πάλι με τα χέρια σας και ξεκινάτε να φτιάξετε τα τσουρέκια.

Μοιράζετε τη ζύμη σε μέρη, αυτή η ποσότητα θα σας φτάσει να κάνετε 4 ή 5 τσουρέκια ανάλογα με βτο πόσο μεγάλα θα τα κάνετε ή πώς θα τα πλέξετε. Μπορείτε να κάνετε την κλασική πλεξίδα ή διάφορες άλλες πλέξεις, υπάρχουν πολλές, όρεξη να έχετε.

Φροντίστε μόνο να κορδόνια που θα χρησιμοποιείτε να έχουν την ίδια ποσότητα ζύμης, να είναι δηλαδή όμοια.

Αφού κάνετε τα τσουρέκια, τα αφήνετε πάνω σε λαμαρίνα που έχετε καλύψει με λαδόχαρτο. Απλώνετε πάνω τους με πινέλο πολύ μικρή ποσότητα αυγού χτυπημένου -αυτό που έχετε κρατήσει ήδη- τα πασπαλίζετε με αμύγδαλο ή σουσάμι ή παπαρουνόσπορο. Τα αφήνετε να φουσκώσουν -ξανά!- για 1 περίπου ώρα και τα ψήνετε για 30 περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις.

Να θυμάστε ότι η ωρίμανση του ζυμαριού εξαρτάται πάντα από τη θερμοκρασία του χώρου που είμαστε, οπότε οι χρόνοι είναι πάντα σχετικοί και για αυτό να ελέγχετε το ζυμάρι και βέβαια να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας.

Όταν τα τσουρέκια ψηθούν, τα αφήνετε σε σχάρα να κρυώσουν καλά, τα καλύπτετε με μεμβράνη για να μην ξεραθούν.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Life

Latest

Με ανοικτό φέρετρο η τελετή επιβεβαίωσης θανάτου του Πάπα – Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες από το Βατικανό
Κόσμος

Με ανοικτό φέρετρο η τελετή επιβεβαίωσης θανάτου του Πάπα – Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες από το Βατικανό

Διαμάχη για την διαθήκη της Σωτήριας Μπέλλου – Το οικόπεδο στα Σπάτα και ποιοι το διεκδικούν- Γιατί η οικονόμος της καταγγέλλει ότι δέχεται απειλές
Videos

Διαμάχη για την διαθήκη της Σωτήριας Μπέλλου – Το οικόπεδο στα Σπάτα και ποιοι το διεκδικούν- Γιατί η οικονόμος της καταγγέλλει ότι δέχεται απειλές

Παραβίασαν την σφράγιση του σπιτιού της Καίτης Γκρέυ – Αποκλειστικές φωτογραφίες- Δικηγόρος γιου Καίτης Γκρέυ: “Απαγορεύεται ρητά η είσοδος στο σπίτι οποιουδήποτε ανθρώπου”
Videos

Παραβίασαν την σφράγιση του σπιτιού της Καίτης Γκρέυ – Αποκλειστικές φωτογραφίες- Δικηγόρος γιου Καίτης Γκρέυ: “Απαγορεύεται ρητά η είσοδος στο σπίτι οποιουδήποτε ανθρώπου”

Αιματηρό επεισόδιο στο Μενίδι με 25χρονο να μαχαιρώνει σε κατάσταση αμόκ δύο άντρες: “Για δύο εκατοστά θα έχανα τη ζωή μου”
Videos

Αιματηρό επεισόδιο στο Μενίδι με 25χρονο να μαχαιρώνει σε κατάσταση αμόκ δύο άντρες: “Για δύο εκατοστά θα έχανα τη ζωή μου”

Για θαύμα κάνει λόγο η γιατρός που παρασύρθηκε από τον προαστιακό στην Πάτρα: “Σώθηκα από θαύμα, η κούραση είναι ανασταλτικός παράγοντας, ήταν μια δύσκολη εβδομάδα με πολλά κενά και πολλές ελλείψεις”
Videos

Για θαύμα κάνει λόγο η γιατρός που παρασύρθηκε από τον προαστιακό στην Πάτρα: “Σώθηκα από θαύμα, η κούραση είναι ανασταλτικός παράγοντας, ήταν μια δύσκολη εβδομάδα με πολλά κενά και πολλές ελλείψεις”

Συγκλονίζει ο Άρης Μουγκοπέτρος μέσα από το νοσοκομείο! “Νόμιζα ότι ήταν καπνογόνο”- Ο δικηγόρος του ξεσπά “Η αστυνομία δεν έχει αναζητήσει τον άνθρωπο που του έδωσε την κροτίδα”
Videos

Συγκλονίζει ο Άρης Μουγκοπέτρος μέσα από το νοσοκομείο! “Νόμιζα ότι ήταν καπνογόνο”- Ο δικηγόρος του ξεσπά “Η αστυνομία δεν έχει αναζητήσει τον άνθρωπο που του έδωσε την κροτίδα”

Κίνηση: Ταλαιπωρία για χιλιάδες οδηγούς η επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα – Εικόνες από drone
Ελλάδα

Κίνηση: Ταλαιπωρία για χιλιάδες οδηγούς η επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα – Εικόνες από drone

Με εορταστική διάθεση για τα γενέθλιά της η Ζήνα Κουτσελίνη: “Καλύτερα που τα γιορτάζω σήμερα παρά χθες”
Videos

Με εορταστική διάθεση για τα γενέθλιά της η Ζήνα Κουτσελίνη: “Καλύτερα που τα γιορτάζω σήμερα παρά χθες”

zinapost.gr