Χοιρινό πρασοσέλινο με αυγολέμονο
Ο κρύος καιρός και το χιονάκι που πέφτει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, “ζητούν” ένα αμιγώς χειμωνιάτικο, δυναμωτικό φαγητό, μη μου πείτε λοιπόν ότι το χοιρινο πρασοσελινο, δεν είναι ένα από αυτά…Το τρυφερό χοιρινό κρέας, το αρωματικό σέλερι και το βελούδινο αυγολέμονο είναι… ταμάμ για φαγητό δίπλα στο τζάκι ή στη θαλπωρή του καλοριφέρ.
Το χοιρινό πρασοσέλινο είναι ένα τυπικό ελληνικό χειμωνιάτικο φαγητό. Δεν είναι τόσο δύσκολο να το μαγειρέψει κανείς, είναι σίγουρα ευκολότερο από ο,τι “διατυμπανίζει” το βαρύγδουπο όνομά του. Δεν χρειάζονται “περγαμηνές” στην κουζίνα ούτε ακριβά υλικά. Διάλεξτε ένα λίιιγο λιπαρό κομμάτι χοιρινού για να απελευθερώσει στο φαγητό το απαιτούμενο λιπάκι, μερικά πικάντικα πράσα και ένα μεγάλο σέλερι που τώρα τον χειμώνα θα βρείτε εύκολα.
Αυτό το τελευταίο λαχανικό θα κάνει τη διαφορά σε αυτό το πιάτο. Το σέλερι, αν και μοιάζει με το σέλινο, είναι ένα διαφορετικό λαχανικό, με χοντρά, τραγανά, σαρκώδη κοτσάνια, εξαιρετικά αρωματικό και νόστιμο. Έχει πιο ντελικάτη γεύση και μυρωδιά από εκείνη που δίνουν τα φύλλα του σέλινου. Εξισορροπεί μοναδικά το λιπαρό χοιρινό και “δένει” θαυμάσια με το ξινούτσικο αυγολέμονο.
Αν έχετε αποφασίσει να κάνετε “αποτοξίνωση” από το κρέας αυτές τις μέρες, σταθείτε βράχοι, αλλιώς μαγειρέψτε αυτό το φοβερό φαγητό, είναι σαν μια ζεστή χνουδωτή αγκαλιά !
Καλή χρονιά να έχουμε !
Υλικά για χοιρινό προσοσέλινο (για 4 άτομα)
1 κιλό χοιρινό σε μεγάλους κύβους
2 σελινόριζες σέλερι ή σέλινο (700-800 γρ. περίπου)
2 μεγάλα πράσα
½ ματσάκι άνηθος
150 ml λευκό κρασί
ξύσμα από μισό λεμόνι
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
Για το αυγολέμονο
2 κρόκοι
χυμός από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο,, 3-4 κουταλιές της σούπας, και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Βάζουμε τα κομμάτια του χοιρινού και τα ροδίζουμε καλά. Τα σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε για 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε λίγο νερό, μισό φλιτζάνι περίπου, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και αφήνουμε το κρέας να βράσει για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει. Έχουμε πλύνει και κόψει σε κομμάτια τις πρασινάδες μας και τη σελινόριζα. Τα αδειάζουμε όλα στην κατσαρόλα με το χοιρινό, προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι ξανά και λίγο ελαιόλαδο ακόμη, περίπου 4 – 5 κουταλιές της σούπας και τρίβουμε ξύσμα από μισό λεμόνι. Ανακατεύουμε ελαφρά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για μισή ώρα. Καρφώστε το κρέας και τη σελινόριζα, θα δείτε ότι έχουν μαλακώσει αρκετά. Καλό είναι βέβαια τα λαχανικά να μην έχουν λιώσει εντελώς, οπότε μην παραβράσετε το φαγητό. Σβήνετε τη φωτιά και το αφήνετε να “σταθεί” για 10 λεπτά περίπου. Σε ένα φλιτζάνι βγάζετε αρκετό ζουμί από την κατσαρόλα, όσο αυτό είναι ακόμα ζεστό. Σε ένα ευρύχωρο μπολ ρίχνετε τους κρόκους, αδειάζετε τον χυμό λεμονιού και με έναν αυγοδάρτη ή σύρμα χτυπάτε καλά τα αυγά με το λεμόνι μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα, ελαφρώς “φουσκωμένο”. Ρίχνετε λίγο λίγο, σχεδόν σταγόνες στην αρχή, το ζεστό ζουμί στο μείγμα των αυγών ενώ χτυπάτε διαρκώς με το σύρμα. Ρίχνετε όλο το ζουμί. Αδειάζετε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με το φαγητό και την ανακινείτε καλά για να πάει παντού και να καλύψει καλά όλο το χοιρινό και το πρασοσέλινο. Αυτό το φαγάκι “αγαπάει” το ψωμί του το φρυγανισμένο και το καλό λευκό κρασί.
Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.