search-button
cross-out

Κις με μπέικον και πράσο από τον Άκη Πετρετζίκη

Κις με μπέικον και πράσο από τον Άκη Πετρετζίκη

Υλικά για τη ζύμη:

500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 γραμμάρια βούτυρο παγωμένο

1 αυγό

1 κρόκο αυγού

μερικές κουταλιές της σούπας ΠΑΓΩΜΕΝΟ νερό

1 πρέζα αλάτι

Υλικά για τη γέμιση:

500 γραμμάρια μπέικον κομμένο σε λωρίδες

200 γραμμάρια τυρί κίτρινο που λιώνει

3 πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες

500 γραμμάρια κρέμα γάλακτος

4 αυγά

2 κρόκοι αυγού

1 κουταλιά του γλυκού θυμάρι ξερό

λίγη πάπρικα γλυκιά ή άλλο μπαχαρικό της επιλογής σας

Εκτέλεση για τη ζύμή:

Σε μια κουζινομηχανή βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν τρίμμα σαν ψίχουλα.

Προσθέτουμε το αυγό και τον κρόκο και στη συνέχεια το νερό λίγο λίγο μέχρι να πάει να γίνει μια ζύμη. Αφαιρούμε από τον κάδο και πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια κάνουμε μια μπάλα ζυμώνοντας ελάχιστα. Τυλίγουμε σε μια μεμβράνη και βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον για να ξεκουραστεί και να μπορούμε εύκολα να την ανοίξουμε σε ζύμη.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Κόβουμε το μπέικον σε λωρίδες πλάτους 1 εκατοστού. Τις βάζουμε σε κρύο τηγάνι και ξεκινάμε να τις ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να τραγανίσουν. Αυτό θα μας πάρει περίπου 8-10 λεπτά. Αφαιρούμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα, πετάμε το λίπος εκτός από 1 κ.σ. που το αφήνουμε μέσα στο τηγάνι.

Ρίχνουμε το πράσο και το σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 5-7 λεπτά. Από την αρχή ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι, το θυμάρι και τα μπαχαρικά μας. Θέλουμε το πράσο να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα.

Αφαιρούμε από το τηγάνι, ανακατεύουμε με το μπέικον και τα τυριά και αφήνουμε στο πλάι.

Η ζύμη πια έχει ξεκουραστεί και την ανοίγουμε σε φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Την ανοίγουμε λίγο πιο μεγάλη από την ταρτιέρα μας και την τοποθετούμε μέσα σε αυτή προσεκτικά. Γενικά προσέχουμε να μην την τραβάμε και να μην την σχίζουμε όταν τη βάζουμε στην ταρτιέρα. Επίσης διπλώνουμε την επιπλέον ζύμη πίσω από το χείλος της ταρτιέρας για να μην “μαζέψει” η ζύμη καθώς ψήνεται. Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες στη βάση της τάρτας για να μην φουσκώσει πολύ στο ψήσιμο.

Όπως κάνουμε συνήθως στις τάρτες βάζουμε δύο κομμάτια μεμβράνη το ένα σε γωνία 90 μοιρών από το άλλο και καλύπτουμε τη βάση της τάρτας. Γεμίζουμε με ρεβύθια, φασόλια ή ότι άλλο έχουμε διπλώνουμε πάνω τους τη μεμβράνη και βάζουμε το ταψί στο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά. Αφαιρούμε τη μεμβράνη με τα “βάρη” και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά μέχρι η ζύμη να πάρει πολύ καλό χρώμα. Αφαιρούμε από το φούρνο.

Καλό είναι με το ένα ασπράδι που έχει μείνει να αλείψουμε τη βάση της τάρτας πριν τη γεμίσουμε και να την βάλουμε για ένα λεπτό ξανά στο φούρνο. Αυτό δημιουργεί ένα αδιαπέρατο στρώμα και δεν αφήνει τη γέμιση να παπαριάσει την τάρτα μας εύκολα..

Παράλληλα συνεχίζουμε με τη γέμιση. Χτυπάμε σε ένα μπολ την κρέμα με τα αυγά και τους κρόκους. Βάζουμε με προσοχή λίγο αλάτι και πιπέρι. Το μπέικον είναι ήδη αλμυρό και τα τυριά επίσης. Οπότε θέλει λίγο προσοχή το πόσο αλάτι θα βάλουμε.

Βάζουμε το μείγμα με το μπέικον στην ταρτιέρα μας και συνεχίζουμε με το μείγμα των υγρών. Είναι πιθανόν ανάλογα το μέγεθος του σκεύους μας να μην το πάρει όλο αλλά δεν πειράζει.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα η τάρτα μας.

Πηγή: oisyntagesmou.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Cooking

Latest

zinapost.gr