Σαρηγιάννης: «Σωστό να μην μετακινείσαι πάνω από 2 χιλιόμετρα, αλλά αυτό δεν σταματά τις μεταλλάξεις»
Την ανάγκη λήψης ακόμη πιο αποτελεσματικών μέτρων από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, διατυπώνει ο Καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος δηλώνει ιδιαίτερα ανήσυχος από τη μεγάλη διασπορά του μεταλλαγμένου ιού στη χώρα.Η χώρα εκπέμπει σήμα κινδύνου. Με το ιικό φορτίο στα υψηλότερα επίπεδα, τον δείκτη θετικότητας στο 5%, τον εβδομαδιαίο δείκτη μεταδοτικότητας άνω του 1,27 και τα νοσοκομεία στην Αττική στο όριο της κατάρρευσης, είναι φανερό ότι οι μεταλλάξεις προσθέτουν επιβάρυνση στην πανδημία, όπως λένε οι ειδικοί που μελετούν την επιδημιολογία λυμάτων.
Πολύ περισσότερο που φτάσαμε εκεί, ενώ έχουμε ενεργά περιοριστικά μέτρα από τις 7 Νοεμβρίου:
“Συνολικά βλέπουμε μια αυξητική πορεία η οποία θα συνεχιστεί. Ακόμη κι αν καμφθεί η Αττική θα συνεχιστεί η πανελλαδική αυξητική πορεία, γιατί υπάρχει διασπορά σε πολλές ακόμη περιοχές με τη δική τους δυναμική. Και η Θεσσαλονίκη αυξάνεται και άλλες πολλές περιοχές”, επισημαίνει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και προσθέτει:
Σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε με αριθμούς στην χθεσινή ενημέρωση, τη μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας που τοποθετεί την Αττική στο «βαθύ κόκκινο» από άποψη κινδύνου, ανακοινώνοντας παράλληλα σχέδιο “σωτηρίας” για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
Στο σχέδιο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, το τελευταίο “ακραίο σενάριο”, όπως είπε, που δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη πολυδύναμων ΜΕΘ στο Σισμανόγλειο με την επιστράτευση απλών αναπνευστήρων που θα καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες διασωληνώσεις ασθενών με κορονοϊό.
Χαρακτηριστικό της ασφυξίας που επικρατεί στο ΕΣΥ του λεκανοπεδίου είναι το γεγονός ότι σε απλές κλίνες Covid νοσηλεύονται σήμερα 1310 ασθενείς και επιπλέον 285 νοσηλευόμενοι σε κλίνες ΜΕΘ Covid, οι 260 εκ των οποίων σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.
Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες 10 ημέρες (από 22/2), προστέθηκαν στο σύστημα υγείας επιπλέον 320 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid, 70 νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ Covid και 75 διασωληνωμένοι.
“Όταν η Αττική ασφυκτιά προφανώς δημιουργείται πρόβλημα σε όλη την υπόλοιπη χώρα. Αν χάσεις την Αττική χάνεις ένα μεγάλο κομμάτι περιθωρίου για διαχείριση του προβλήματος. Ο βασικός λόγος να κάνει κανείς ολικό lockdown, όμως, δεν είναι μόνο το ΕΣΥ”, τονίζει ο κ. Καθηγητής του ΑΠΘ.
Σαρηγιάννης: «Αν ξεφύγουν τα μεταλλαγμένα δεν θα έχει νόημα να μιλάμε για αριθμούς»
Η πίεση στο σύστημα υγείας δεν είναι ο μόνος λόγος που θα έπρεπε να μας οδηγήσει σε πιο δραστικά μέτρα, λέει ο Καθηγητής κ. Σαρηγιάννης:
“Το ΕΣΥ είναι ένα σοβαρό θέμα, προφανέστατα. Πιο σημαντικό, όμως, είναι να σταματήσει κανείς όσο νωρίτερα μπορεί τη διασπορά των μεταλλαγμένων. Αν δείτε και οι βρετανοί επιδημιολόγοι το ίδιο είπαν -εκ των υστέρων βέβαια- όταν είχε γίνει η ζημιά στη Μεγάλη Βρετανία. Και στην Ιταλία, που ήμουν καθηγητής εκεί και μιλάω με συναδέλφους μου από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, οι πιο μεγάλοι επιστήμονες στην επιδημιολογία, λένε ακριβώς αυτό: ότι πρέπει να σταματήσουμε τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών. Όσο τα αφήνεις να εξελίσσονται, τόσο έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να δημιουργηθούν χειρότερες και πιο ανθεκτικές μεταλλάξεις”, σημειώνει.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες είναι μεν σωστά, αλλά αποσπασματικά, όπως λέει ο καθηγητής και υπολείπονται σημαντικά από το να περιορίσουν δραστικά τις μεταλλάξεις.
“Το να μην μπορείς να μετακινηθείς πάνω από 2 χιλιόμετρα είναι καλό, γιατί 2 χιλιόμετρα είναι πραγματικά “γειτονιά” κι αυτό έχει απόλυτη λογική, αλλά δεν φτάνει αυτό. Δηλαδή εσύ μπορεί να μην πας να τρέξεις πιο μακριά από τη γειτονιά σου και να πας, όμως, στη δουλειά σου στην άλλη μεριά της Αττικής παίρνοντας το πούλμαν της εταιρείας, ή το λεωφορείο. Πώς θα σταματήσεις τη διασπορά και τις συρροές; Η σοβαρή διαφοροποίηση στα μέτρα που πήραμε σε σχέση με το καθολικό lockdown, έχει να κάνει με την παραγωγική διαδικασία. Δηλαδή στο lockdown του Μαρτίου είχαν κλείσει εργοστάσια κλπ. δηλαδή όλα τα μέρη που έχεις την μεγαλύτερη πιθανότητα συρροής. Εδώ τώρα τα αφήνουμε ανοιχτά.. καταλαβαίνετε ποιος είναι ο φόβος μου”, επισημαίνει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Υπέρ του καθολικού lockdown και ο Σωτήρης Τσιόδρας
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ του μέτρου του καθολικού lockdown με δεκαπενθήμερο ορίζοντα τοποθετήθηκε και ο Καθηγητής Παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος στην επιχειρηματολογία του έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην Επιδημιολογία Λυμάτων, που δείχνει επικίνδυνη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη τη χώρα.
“Τα δεδομένα που του είχαμε στείλει ήταν καθαρά. Αν το αφήσεις να ξεφύγει είναι επικίνδυνο πολύ. Τόσο πολύ που δεν έχει νόημα να μιλάμε για αριθμούς. Κατά τη γνώμη μου είναι λάθος να μην πάρει κανείς γενναία μέτρα, με την έννοια να αναχαιτίσει το κύμα αυτό, να σταματήσει τη διασπορά των μεταλλαγμένων όσο πιο καλά μπορεί και από κει και πέρα να μπορεί να συζητήσει και για ανοίγματα, αλλά αφού πάρει μέτρα ασφαλείας στο άνοιγμα. Δηλαδή, με αύξηση της τηλεργασίας, με αυτά που λέμε για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με απολύμανση του αέρα σε μαγαζιά, με τεστ ανίχνευσης στους χώρους εργασίας, εργοστάσια κλπ εκεί όπου οι εργαζόμενοι είναι σε κοινό χώρο και πολλές φορές, πολύ κοντά λόγω της παραγωγικής διαδικασίας. Είναι σημαντικό να μπορεί να σταματήσει κανείς τη διασπορά εν τη γενέσει. Να υπάρχει ενεργό σταμάτημα της διασποράς”, τονίζει ο επιστήμονας.
Τι έδειξαν τα λύματα στην χθεσινή Επιδημιολογική Έκθεση του ΕΟΔΥ
Τα επιστημονικά συμπεράσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα που δημιούργησε πρόσφατα ο ΕΟΔΥ, ανακοινώθηκαν χθες για πρώτη φορά στην ημερήσια Επιδημιολογική Έκθεση του Οργανισμού.
Τα αποτελέσματα που αφορούν στην περίοδο από 22 έως 28 Φεβρουαρίου 2021 και προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας, έδειξαν “αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 στο ιϊκό φορτίο των περισσοτέρων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο του ΕΟΔΥ πλην της Περιφέρειας Αττικής”, όπως αναφέρεται.
Η αύξηση κυμαίνεται από +66% στη Λάρισα έως και +337% στο Ρέθυμνο Κρήτης, εκεί όπου τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού έχουν κυριαρχήσει στο 96% των κρουσμάτων. Η συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης (+2%) παραμένει ουσιαστικά σταθερή.
Οριακές κρίνονται, επίσης, οι αυξήσεις που παρατηρούνται στη Θεσσαλονίκη (+10%) και στην Πάτρα (+15%), οι οποίες εμπίπτουν μέσα στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει σταθεροποίηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα (-3%) για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με το ιϊκό φορτίο σε αυτά να παραμένει σταθερά υψηλό.
Δείτε τον σχετικό πίνακα του ΕΟΔΥ:
Δεν έχουμε δει ακόμη την κορύφωση του εβδομαδιαίου μέσου όρου κρουσμάτων, λέει σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο κ. Σαρηγιάννης:
“Ο εβδομαδιαίος κυλιόμενος μέσος όρος είναι στα 1.615 κρούσματα και περιμένουμε να συνεχιστεί να ανεβαίνει και να φτάσει σε ένα πικ στις 9 Μαρτίου που θα είναι στα 2.200, που σημαίνει αύξηση. Είμαστε στο πικ της ημερήσιας τιμής. Δεν είμαστε στο πικ του εβδομαδιαίου μέσου όρου, απέχουμε ακόμα. Και κάπου εκεί θα σταθεροποιηθεί και θα αρχίσει μετά αργά να αποκλιμακώνεται”, καταλήγει ο Καθηγητής.
Πηγή: iatropedia.gr
Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.