search-button
cross-out

Τσιόδρας: Δύσκολη η μάσκα – Τη φοράω 16 με 18 ώρες τη μέρα

Όλα όσα είπε ο καθηγητής για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, τα εμβόλια και την επίτευξη ανοσίας του πληθυσμού
Τσιόδρας: Δύσκολη η μάσκα – Τη φοράω 16 με 18 ώρες τη μέρα

Στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, την πολυπόθητη ανοσία και τις μεταλλάξεις του ιού, αναφέρθηκε εκτενώς μιλώντας στο webinar «COVID-19 Vaccines-Moving Forward» του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει» και εξέφρασε την ελπίδα του «να απαλλαγούμε από τις μάσκες», πράγμα που όπως είπε θα γίνει «όταν η ανοσία του πληθυσμού φτάσει σε υψηλά επίπεδα μέσω του εμβολιασμού»
, ενώ ο ίδιος ανέφερε ότι φοράει μάσκα 16 με 18 ώρες τη μέρα!

Ο ίδιος, μάλιστα, υπογράμμισε ότι τα συνεχή μέτρα έχουν κουράσει τους πολίτες και έτσι εξηγείται και η μη συμμόρφωση σε αυτά, ενώ σχετικά με το εμβόλιο, σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, λέει «ναι» στον εμβολιασμό σε ποσοστό 72%.

«Η ελληνική κοινωνία αποδέχεται τον εμβολιασμό και αυτό είναι πολύ σημαντικό» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι περισσότεροι φοβούνται «τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες».

Σχετικά με τις μεταλλάξεις του ιού και το κατά πόσον τον εμβόλιο είναι αποτελεσματικό απέναντι σε αυτές, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «ένα είναι σίγουρο: όσο πιο γρήγορα εμβολιάσουμε -και με τον σωστό τρόπο- τον πληθυσμό, πιθανότατα θα αποφύγουμε τη διασπορά και την ανάπτυξη νέων ανθεκτικών στελεχών», χωρίς να αποκλείσει ωστόσο το ενδεχόμενο να τροποποιείται κάθε χρόνο το εμβόλιο, όπως συμβαίνει και με το εμβόλιο της γρίπης.

«Ίσως μπούμε σε μια κατάσταση, στην οποία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα εξετάζουμε κάθε χρόνο τον ιό για μεταλλάξεις, με ένα δίκτυο αντίστοιχο με της γρίπης, και θα εκδίδουμε οδηγίες για το πως θα κατασκευάζεται κάθε χρόνο το εμβόλιο» ανέφερε χαρακτηρισιτκά, συμπληρώνοντας ότι «η επιστήμη διαθέτει πλέον την τεχνογνωσία να αντιμετωπίσει αυτό το εμπόδιο».

«Σας λέω χαρακτηριστικά ότι από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η πρώτη ανάλυση του γονιδιώματος από την Ουχάν, μέσα σε δύο ημέρες οι επιστήμονες των εταιρειών ήξεραν ακριβώς που θα στοχεύσουν για την παραγωγή εμβολίου, εναντίον της πρωτεϊνης ακίδας και πλέον έχουμε και αναπτύξαμε την τεχνογνωσία ήδη από την εποχή του SARS και του MERS. Υπήρχε η υποδομή για να φτιαχτεί αυτό το εμβόλιο γρήγορα. Και ήμασταν και αρκετά τυχεροί», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Όσο για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, η οποία σύμφωνα με τις μελέτες εμφανίζεται σε ποσοστό 95%, «μένει να εφαρμοστεί και στον πραγματικό κόσμο», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ο ίδιος είπε ότι για το θέμα της αποτελεσματικότητας «παίζουν πάρα πολλοί παράγοντες ρόλο, όπως η ανοσία στον γενικό πληθυσμό, εάν θα εμβολιάσει κανείς ενήλικες μόνο κ.α.» και συμπλήρωσε ότι «είναι ένα εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί στα παιδιά και τα περισσότερα εμβόλια της Covid δεν έχουν δοκιμαστεί εκτενώς σε παιδιά». «Ανάλογα, λοιπόν, με τους παράγοντες που λαμβάνει κανείς υπόψη μπορεί και το ποσοστό πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί να κυμαίνεται από το 45% έως και το 85%», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη διάρκεια της ανοσίας, η οποία όπως είπε «είναι ένας αστάθμητος παράγοντας». «Για το εμβόλιο μιλούν για ένα ή δύο χρόνια ανοσίας. Δεν ξέρουμε ποια είναι η ακριβής αλήθεια θα την μάθουμε στο μέλλον. Αυτό που παίρνουμε τώρα ως δεδομένο είναι, ότι η ανοσία στον κορωνοϊό αυτόν καθ’ αυτόν, σε αρκετά μεγάλες μελέτες φαίνεται ότι κρατάει τουλάχιστον ένα 8μηνο και με βάση τη λειτουργική ανοσία ίσως και να κρατάει και αρκετά χρόνια», ανέφερε.

«Ήρθε για να μείνει»

«Ο κορωνοϊός είναι εδώ για να μείνει και αυτό εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες στο μέλλον: σχετίζεται με τη διάρκεια της ανοσίας στον ιό, με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο να περιορίσει τη διασπορά, την εποχικότητα και τη διαφορά που φέρνει στη διασπορά του ιού και φυσικά στις επιλογές που κάνουν οι κυβερνήσεις και τα άτομα. Πότε θα τελειώσει δεν ξέρουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής για να συμπληρώσει ότι «lockdown και απαγορευτικά, έχουν κουράσει τους ανθρώπους και δεν μπορούν να συμμορφωθούν».

«Πρέπει η Πολιτεία να βρει τρόπους να βοηθήσει την κοινότητα και οι επιστήμονες να επενδύσουμε περισσότερο χρόνο στο να κατανοήσουμε ακόμα περισσότερο, τι δουλεύει, πότε δουλεύει, πώς δουλεύει. Αντί να χτυπάμε την επιδημία με ένα σφυρί, να την χτυπάμε με όσο το δυνατόν καλύτερο και χειρουργικό τρόπο και με περισσότερα δεδομένα», επεσήμανε ο καθηγητής.

Ο κ. Τσιόδρας, δεν παρέλειψε να κρούσει και τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι «η κινητικότητα του πληθυσμού μπορεί να επηρεάσει τη διασπορά του ιού». «Η στρατηγική είναι να τηρούνται τα μέτρα της αποσταστασιοποίησης με ταυτόχρονο εμβολιασμό του πληθυσμού», εξήγησε και συμπλήρωσε ότι «αυτό εξασφαλίζει ένα χαμηλό και σταθερό αριθμό λοίμωξης κι έτσι εξισορροπούνται τα αρνητικά αποτελέσματα στη δημόσια υγεία και το κοινωνικό και οικονομικό κόστος».

Ο κ. Τσιόδρας κατέληξε λέγοντας «ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε ένα καλύτερο 2021. Είναι δύσκολη η μάσκα. Εγώ τη φοράω από 16 έως 18 ώρες τη μέρα. Τη φοράω στο Υπουργείο ή όπου αλλού βρεθώ. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να τη βγάλουμε, με την επιτυχία των εμβολιασμών και την ανοσία πλέον σε επίπεδο πληθυσμιακό, να φτάνει σε υψηλά επίπεδα».

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

News

Latest

Ναταλία Γερμανού: Αποκαλύπτει πως ο Κώστας Χαρδαβέλλας την έστειλε στη Βοσνία, ως πολεμική ανταποκρίτρια, για να κάνει έκπληξη στον πατέρα της
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ναταλία Γερμανού: Αποκαλύπτει πως ο Κώστας Χαρδαβέλλας την έστειλε στη Βοσνία, ως πολεμική ανταποκρίτρια, για να κάνει έκπληξη στον πατέρα της

Σοκαριστική υπόθεση στην Κύπρο: Μητέρα φωτογράφιζε γυμνές τις ανήλικες κόρες της για χάρη του παιδόφιλου εραστή της
Κόσμος

Σοκαριστική υπόθεση στην Κύπρο: Μητέρα φωτογράφιζε γυμνές τις ανήλικες κόρες της για χάρη του παιδόφιλου εραστή της

«Λύγισε» ο Αντώνης  Ανδρικάκης: Θα είναι πάντα μαζί μας ο Κώστας Χαρδαβέλλας… τον αγαπάμε…
Videos

«Λύγισε» ο Αντώνης Ανδρικάκης: Θα είναι πάντα μαζί μας ο Κώστας Χαρδαβέλλας… τον αγαπάμε…

Δολοφονία «βλέπουν» οι Αρχές πίσω από την παράσυρση της 33χρονης στην Κρήτη: Βίντεο δείχνει τον οδηγό να γκαζώνει και να τη σκοτώνει
Ελλάδα

Δολοφονία «βλέπουν» οι Αρχές πίσω από την παράσυρση της 33χρονης στην Κρήτη: Βίντεο δείχνει τον οδηγό να γκαζώνει και να τη σκοτώνει

Δικηγόρος συζύγου αστυνομικού της Βουλής: Ο 45χρονος μίλησε στην εντολέα μου, μέσα από την φυλακή.  Υπάρχουν μάρτυρες που άκουσαν τη φωνή του…
Videos

Δικηγόρος συζύγου αστυνομικού της Βουλής: Ο 45χρονος μίλησε στην εντολέα μου, μέσα από την φυλακή. Υπάρχουν μάρτυρες που άκουσαν τη φωνή του…

«Είχε ξεσπάσματα και ήταν βρόμικος» υποστηρίζουν γιος, κόρη και γαμπρός για τη δολοφονία στην Εύβοια – Τα στοιχεία που τους πρόδωσαν
Ελλάδα

«Είχε ξεσπάσματα και ήταν βρόμικος» υποστηρίζουν γιος, κόρη και γαμπρός για τη δολοφονία στην Εύβοια – Τα στοιχεία που τους πρόδωσαν

Γιώργος Λιάνης:  Ήταν θαρραλέος, ήταν ατρόμητος ο Κώστας! Στους “Ρεπόρτερς” οι 3 μας γίναμε 1! Ήμασταν 3 “παλιόπαιδα” που πιστεύαμε πως θα αλλάξουμε τον κόσμο!
Videos

Γιώργος Λιάνης: Ήταν θαρραλέος, ήταν ατρόμητος ο Κώστας! Στους “Ρεπόρτερς” οι 3 μας γίναμε 1! Ήμασταν 3 “παλιόπαιδα” που πιστεύαμε πως θα αλλάξουμε τον κόσμο!

Συγκινεί η σύζυγος του Κώστα Χαρδαβέλλα: Ζήτησε από τους γιατρούς να τον διασωληνώσουν λέγοντας τους: “Θα ήθελα τώρα να κοιμηθώ γιατί δεν μπορώ να αναπνεύσω…”
Videos

Συγκινεί η σύζυγος του Κώστα Χαρδαβέλλα: Ζήτησε από τους γιατρούς να τον διασωληνώσουν λέγοντας τους: “Θα ήθελα τώρα να κοιμηθώ γιατί δεν μπορώ να αναπνεύσω…”

zinapost.gr